David Cameron Konservativa partiet, Nicola Sturgeon Skotska nationalistpartiet (SNP) och Ed Miliband Labour. Foto: TT

Valrysare väntas i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Skottland håller på att välta Storbritanniens tvåpartivälde över ända. Nationalisterna i norr sitter på trumf i vad som artar sig till att bli ett tvättäkta rysarval.

Bara drygt ett halvår efter Skottlands nej till självständighet i fjolårets folkomröstning är optimismen på topp igen bland den nordliga landsändans separatister.

– Även om vi bara skulle få dem som röstade ja i folkomröstningen med oss så vore det fantastiskt, säger David Blair, aktivist i Skotska nationalistpartiet (SNP), inför torsdagens brittiska parlamentsval.

Valet i Storbritannien

Där är det tänkt att SNP ska ta betydligt fler mandat än de sex som vanns i valet 2010.

Och det med rejäl marginal. David Blair talar om minst 30-40 mandat.

Andra tror att partiet till och med kan ta storslam: varenda en av de 59 platser som Skottland har i det brittiska underhuset.

Hyllad ledare

Mycket av förklaringen tillskrivs den nya partiledaren Nicola Sturgeon, som tog över från mångårige frontfiguren Alex Salmond i höstas.

– Det var många som röstade nej (i folkomröstningen) bara på grund av Salmond. Men Nicola är mycket bättre. Hon vet vad hon pratar om, säger taxichauffören Colin entusiastiskt på väg in till centrala Edinburgh.

Där syns 44-åriga Sturgeon leende på var och varannan tidningssida – till och med hos de tidningar som egentligen stöder de traditionella storpartierna.

SNP betecknar sig som socialdemokratiskt och plockar främst väljare från Labour. Nationalismen och kampen för självständighet har dock vunnit över folk även från Konservativa partiet och dem som söder om gränsen lockas av populistiska Ukip.

SNP avgör?

SNP:s framgångar i valkampanjen gör hela valet oerhört ovisst. Konservativa partiet och premiärminister David Cameron ligger jämsides i opinionen med oppositionsledaren Ed Miliband och hans Labour. I många valkretsar är dock läget så jämnt att alla möjliga resultat fortfarande är tänkbara.

Få tror ändå att någon lyckas vinna egen majoritet. Dessutom väntas bådas favorit som eventuell koalitionskamrat, de EU-vänliga Liberaldemokraterna, gå tillbaka kraftigt.

Det bäddar för att i stället ge SNP makt att avgöra hela regeringsstriden. I så fall ligger sannolikt Miliband bäst till, trots att han starkt uttalat sig mot ett samarbete med SNP.

Håller tummarna

I Skottland är samtidigt SNP-aktivisterna försiktiga – visa av erfarenheten från folkomröstningen i september, då inte minst Edinburgh ”svek” och med stor marginal röstade för ett bibehållet Storbritannien.

– Vi var optimistiska då också och förlorade i alla fall. Men vi håller tummarna. Hur det än går kommer det att bli en stark röst för Skottland, hoppas David Blair.

Fakta: Valet i Storbritannien

Storbritannien röstar på torsdagen fram samtliga 650 ledamöter i parlamentets underhus: 533 från England, 59 från Skottland, 40 från Wales och 18 från Nordirland. Alla utses i enpersonsvalkretsar där mandatet går till den som får flest röster.

Vallokalerna är öppna mellan klockan 8 och 23, svensk tid. Vallokalsundersökningar vid stängning väntas ge en god fingervisning om mandatfördelningen, även om slutliga resultat dröjer till under natten.

Om något parti får egen majoritet – fler än cirka 325 mandat – får dess ledare redan dagen efter valet i uppdrag av drottningen att bilda regering. Sannolikt vidtar dock i stället intensiva förhandlingar för att få till stånd en koalition. I valet 2010 dröjde det till tisdagen efter valet innan en koalition var klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Storbritannien

Mer i ämnet