Rysk anti-homolag upprör och oroar

Uppdaterad
Publicerad

I helgen trädde den omstridda lagen i kraft i St Petersburg som förbjuder propaganda av bi-, trans-, och homosexualitet. Lagen har väckt mycket kritik internationellt och inte minst i Ryssland där HBTQ-gruppen redan är mycket utsatt i samhället.

SVT har träffat upphovsmannen till den nya lagen, parlamentsledamoten Vitalij Milonov.

Han tar emot i sitt arbetsrum, som pryds av ikoner och porträtt av den ryskortodoxa kyrkans överhuvud.

Vitalij Milonov kan lite norska och säger sig gilla Skandinavien, förutom när det gäller synen på HBTQ-frågor. Det är just den skandinaviska utvecklingen han inte vill se i Ryssland.

-Kanske behövs inte lagen i Ryssland i dag, men med tanke på utvecklingen i Europa behöver vi skydda våra ryska traditioner. Gayrörelsen säger sig vilja informera alla om sin existens. Så vill de informera barn och ungdomar. Och sen kommer de vilja legalisera enkönade äktenskap och sen vill de väl börja adoptera också. Vad jag vet är biskopen i Stockholm inte av manligt kön, och inte bara det -hon är dessutom av icketraditionell sexuell läggning. Det är där vi kommer att hamna! Det är som att spotta traditionerna i ansiktet.

-Vad anser du att homosexualitet beror på?

-De flesta homosexuella blir det till följd av samhällets inflytande, genom propaganda. Det vill säga, antingen har de genom information eller våld övertalats att bli homosexuella.

Det är långt ifrån alla ledamöter i det lokala parlamentet som delar Vitalij Milonovs syn på HBTQ.

”Flera fel i lagen”

Lagen gick igenom med några få röster och många röstade inte alls, som till exempel Marina Sjisjkina från partiet Det Rättvisa Ryssland:

-Den typen av lagar som berör privatlivet och som påverkar det grundlagsstadgade skyddet av mänskliga rättigheter måste behandlas med stor försiktighet. De måste vara ordentligt genomtänkta och exakt formulerade. Det finns flera fel i den här lagen. För det första är den ofärdig rent juridiskt. Den blandar ihop två helt skilda ting – pedofili som är brottsligt, och sexuell läggning som är varje individs enskilda angelägenhet.

-Dessutom är jag alltid skeptisk till lagar som innehåller ordet propaganda. Det är ett ord som kan användas lite som det passar för stunden, för eller emot.

”Naturligt att homosexuella vill ta sitt liv”

Enligt undersökningar som den ryska HBTQ-rörelsen låtit genomföra har var fjärde homosexuell försökt begå självmord. De flesta av fallen har anknytning till en känsla av utanförskap och att inte vara accepterad i samhället.

När jag frågar Vitalij Milonov varför han inte försöker skydda barn och ungdomar genom att motverka självmord inom den här gruppen istället ser han frågande på mig.

-En människa som upplever sig vara homosexuell är en människa som?ja, milt uttryckt har psykiska defekter. Det är en människa som förstår att hon är född onormal. Det är naturligt att en sådan person, som vet att hon aldrig kommer föra sin art vidare lider och vill ta sitt liv.

Information kan bli olaglig

Efter besöket i det lokala parlamentet hälsar jag på hos organisationen ”Coming out” som förgäves försökt stoppa den nya lagen. Deras verksamhet, att informera samhället och stötta HBTQ-personer med juridisk och psykologisk rådgivning riskerar att bli förbjuden när lagen nu träder i kraft.

Den ena väggen pryds av en stora reklamaffish för queerutställningen ”De andra” som visades i Sankt Petersburg i höstas. Polina Savtjenko ber mig slå mig ner och räcker fram ett vykort och en chokladask som ”Coming out” just fått från en systerorganisation i Lettland.

Hon säger att det är många, homo- och heterosexuella, familjer och politiker, som kommit förbi deras kontor för att uttrycka sitt stöd för deras arbete och uppmuntrar dem att fortsätta kampen mot homofobin i det ryska samhället.

Hålla handen kan ses som propaganda

Men det är också många oroliga som hör av sig till organisationen, tillägger organisationens ordförande Igor Kotjetkov.

-Jag har redan blivit kontaktad av flera barnfamiljer, enkönade par som undrar hur de ska göra nu. De säger: Vi lever ihop, vi har barn. Ska vi behöva böta varje månad nu? Är det propaganda för minderåriga att ha ett barn som ser oss varje dag? Och hur ska vårt barn prata om sin familj i skolan utan att det ses som propaganda?

I dagsläget vet ingen hur lagen kommer att tillämpas, eftersom det inte framgår vad propaganda mot homosexualitet innebär.

-Lagen är så otydligt formulerad juridiskt sett. Vad som helst kan hamna inom dess ramar. Ett par unga män som håller varann i hand och promenerar längs Nevskij prospekt kan vara propaganda för homosexualitet, för barn kan ju råka se dem och barnet ser att ingen griper dem eller slår dem för det, de ser ut att ha samma rättigheter i samhället, säger Polina Savtjenko.

Hon berättar att den information som de ger ut i dag, som är till för att upplysa såväl unga som vuxna om HBTQ mycket väl kan anses vara propaganda enligt den nya lagen.

Aktivisterna på ”Coming Out” har redan fått en föraning om vad som väntar dem. Häromdagen blev Igor Kotjetkov kallad till Åklagarmyndigheten som ville förvarna honom.

-De sa att demonstrationer på förskolor kommer vara förbjudet i och med den nya lagen. Vi har varken ansökt om tillstånd för – eller planerat någon demonstration på förskolor. Lagen har inte ens trätt kraft men de antar redan att vi kommer begå brott, säger Igor.

Elin Jönsson

SVT:s korrespondent i Ryssland

elin.jonsson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.