Utrikesminister Margot Wallström (S) frågar sig vilka intressen Ryssland har i Syrien, rapporterar Sveriges radio. Foto: TT

Rysk insats oroar Wallström

Uppdaterad
Publicerad

Margot Wallström (S) är orolig kring de ryska anfallen i Syrien. På FN:s toppmöte i New York har den ryska inblandningen enligt utrikesministern diskuterats intensivt.

Den ryska flyginsatsen i Syrien är planerad att pågå under tre till fyra månader och bomberna ska falla tätare än den USA-ledda koalitionens. Det uppger en rysk parlamentsledamot.

Utrikesminister Margot Wallström oroas av den ryska insatsen.

Syrienkriget

– Det finns alltid en risk för att köra fast men i Moskva pratar de om tre till fyra månader av operationer, säger Aleksej Pusjkov, ordförande i den ryska dumans utskott för utrikesfrågor, i en intervju med den franska radiokanalen Europe 1.

Pusjkov pekade på att de tusentals flyganfall som genomförts i Syrien av den USA-ledda koalitionen misslyckats med målet att neutralisera jihadistgruppen Islamiska staten (IS). Rysslands insats ska bli mer intensiv, säger han.

Nya flyganfall

– Jag tror att man kommer se resultat om man gör det på ett mer effektivt sätt.

Huvudmålet för de ryska bombningarna är IS och deras positioner närmast den syriska huvudstaden Damaskus, enligt Pusjkov, som tillbakavisar anklagelser från västledare om att Ryssland hittills främst bombat andra grupper, däribland USA-stödda rebeller.

Sent i torsdags dödades minst 12 IS-soldater i en rysk attack i utkanterna av jihadistgruppens fäste i den syriska staden al-Raqqa, uppger det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Enligt det ryska utrikesdepartementet ska man ha träffat flera IS-mål och bland annat förstört en av gruppens kommandocentraler och ett militärt träningsläger.

Insatsen kritiseras

Margot Wallström (S) är orolig kring de ryska anfallen i Syrien. På FN:s toppmöte i New York har den ryska inblandningen enligt utrikesministern diskuterats intensivt.

– För civilbefolkningen blir det ännu mer av lidande, säger hon till Sveriges radios P1 Morgon.

Hennes oro grundar sig på flera frågeställningar.

– Vilka intressen har Ryssland i Syrien, och hur riktar sig den militära insatsen? Vad är det Ryssland vill uppnå, och vilka är riskerna med Ryssland i Syrien, säger hon till P1 Morgon.

Vita huset i Washington kommenterar att Rysslands bombningar av motståndare till Syriens president Bashar al-Assad befaras förlänga kriget, och att de riskerar att dra Ryssland djupare in i konflikten.

– Att genomföra urskillningslösa militäroperationer mot den syriska oppositionen är farligt för Ryssland, säger USA:s talesperson Josh Earnest enligt BBC.

Även Turkiet kritiskt

De ryska flyganfallen har bland annat riktats mot rebellgrupper inom Fria syriska armén som tränats och beväpnats av underrättelsetjänsten CIA, sade i går den republikanske senatorn John McCain.

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu stämmer in i de anklagelserna och säger att Ryssland attackerar moderata syriska rebeller för att stärka president Bashar al-Assads regim.

– Vi attackerar alla terrorgrupper, inte bara IS, kontrar den ryske utrikesministern Sergej Lavrov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet