S-400 anses som ett av världens modernaste luftförsvarssystem Foto: AP/TT

Rysk rustning i Syrien oroar väst

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Turkiet sköt ner ett ryskt militärplan rustar Ryssland upp i Syrien med hypermoderna effektiva vapen som kan hindra västmakterna och Israel att agera i regionen.

Ordkriget om det nedskjutna ryska planet pågår fortfarande.

Mycket är ännu oklart men Ryssland reagerade omedelbart och förstärker sin militära närvaro i Syrien på ett sätt som oroar väst och Israel.

Turkiet sköt ned ryskt stridsflygplan

Redan nu äger ett krig rum i luften över Syrien som gör att många fruktar att ryska, västliga och arabiska bombplan kan stöta samman när de bombar ställningar som tillhör terrororganisationen IS.

Inga allvarliga intermezzon

Ryssland och USA har försökt samordna sin attacker för att undvika incidenter.

Hittills har attackerna kanske därför inte vållat några allvarliga intermezzon. Samtidigt oroar Rysslands upprustningsplaner väst och dess allierade.

Redan i slutet av september varnade Natos överbefälhavare Philip Breedlove för att Ryssland kunde bygga upp vad han kallade en ”luftförsvarsbubbla” i regionen, skriver det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Försvar mot nedskjutning

Det handlar i praktiken om att områden i östra Medelhavet skulle övervakas av högeffektiva ryska vapen som väntas placeras ut på den ryska flygbasen vid staden Latakia i nordvästra Syrien.

Moskva presenterar utplaceringen som ett försvar mot framtida nedskjutningar av ryska plan i regionen.

Med tanke på trängseln i det syriska luftrummet har alltså riskerna för intermezzon ökat ytterligare. Och Ryssland blir militärt starkare i regionen. Eftersom IS saknar flygvapen kan utplaceringen bara ses som riktade mot den USA-ledda alliansen, inklusive Turkiet.

Det handlar om det hypermoderna S-400-systemet som anses vara ett av världens mest avancerade luftvärnssystem för längre distanser.

Rykten om S-400

Det kan nå mål på 40 mils omkrets och kan slå ut flygplan, drönare, kryssningsrobotar och ballistiska missiler.

Redan sedan mitten av november har det gått rykten om att Ryssland skulle utstationera S-400 i Syrien, alltså innan nedskjutningen ägde rum. Nu bekräftar alltså Ryssland att man placerar ut systemet.

Dessa system är enligt ryska medieuppgifter redan placerats ut, vilkettyder på att stationeringen av vapnen har varit planerade redan före det turkiska intermezzot

Redan tidigare oroades västliga militära kretsar av att Ryssland nu håller samtal med Iran om leveranser av ett mindre avancerat system, S-300.

Hot mot Israel

Väst och Israel oroas nu av de ryska planerna, både i Iran och i Syrien. Dessa planer kan leda till att det i östra Medelhavet bildas ett slags rysk flygförbudszon, skriver Der Spiegel.

Det kan bli ett särskilt hot mot Israel som bombar mål i Syrien för att stoppa vapenleveranser till Hizbollah-milisen som är allierat med Iran och Syrien och har sänt in trupper i Syrien för att stödja den syriska regimen under Bashar al-Assad.

I oktober 2013 bombade Israel till exempel en flygbas i Latakia-provinsen. Basen låg inte långt från en flygbas som Ryssland nu utrustar med S-400.

Vid liknande aktioner i framtiden skulle alltså Israel riskera att konfronteras av hypermodernt ryskt luftvärn. Det ger Hizbollah ökad rörelsefrihet i området.

Förutom S-400 placerar Ryssland dessutom missilkryssaren ”Moskva” i östra Medelhavet. Och i framtiden eskorteras ryska bombplan av stridsplan för att kunna slå tillbaka i en liknande situation som uppkom i när Turkiet sköt ner det ryska SU-24-planet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiet sköt ned ryskt stridsflygplan

Mer i ämnet