I oktober greps MNA-ledaren Istvan Györkös i byn Böny, misstänkt för att ha skjutit ihjäl en civilklädd polis som kommit för att göra en husrannsakan kopplat till utredningen av ett bombdåd i Budapest ett par veckor tidigare. Foto: TT

Källor: Ryska agenter samarbetar med ungerska nazister

Uppdaterad
Publicerad

Ungerska nazister ska ha samarbetat med ryska agenter i åratal. Bland annat ska de ha haft gemensamma skjutövningar.Trots att Ungerns regering känner till kontakterna har inga ryssar utvisats, uppger källor till Dagens Nyheter.

I ungerska parlamentets utskott för nationell säkerhet har säkerhetstjänsterna haft hemligstämplade dragningar om den ryska infiltrationen i nazikretsar. Flera säkerhetstjänster har dragit slutsatsen att den nynazistiska rörelsen MNA samarbetar med den ryska militära underrättelsetjänsten GRU, uppger källor med insyn i utskottets arbete till Dagens Nyheter.

Till exempel ska rysk ambassadpersonal i Budapest ha deltagit i nazisternas skjutövningar med så kallade airsoftvapen, enligt uppgifter från källor inom ungerska säkerhetstjänster till nyhetssajten Index.

Infiltrerar landet

MNA driver sedan 2012 sajten hidfö.net. Enligt Lóránt Györi, som forskar om högerextrema grupper i Centraleuropa vid tankesmedjan Political capital i Budapest, är sajten sannolikt en viktig del av den ryska infiltrationen. Han menar att det är en ren propagandasajt för Kreml.

Samtidigt säger han till Dagens Nyheter att det är logiskt för Kreml att stödja regeringen, högeroppositionen och marginella nazistiska grupper i Ungern.

– Dels exploaterar man svagheter i ett EU-land. Det ger möjligheter att skapa kaos i ett senare läge. Dels sätter de olika krafterna press på varandra. Militanta grupper pressar Jobbik (ett ultrantionalistiskt parti i Ungern, reds. anm.) som i sin tur påverkar Fidesz.

Röstade nej till utredning

Ungerns styrande konservativa parti Fidesz har inte vidtagit några åtgärder med anledning av de påstådda nazikontakterna. Sedan premiärminister Viktor Orbán kom till makten efter valet 2010 har inga ryska diplomater utvisats, något som däremot har inträffat flera gånger i grannländer som Tjeckien.

När det liberala partiet LMP i utskottet veckan före jul föreslog en utredning om de ryska nazikontakterna röstade en majoritet nej.

En hel del inom den ungerska oppositionen anser att regeringen beter sig eftergivet mot sin granne i öst.

– Om det så bara fanns en misstanke om att vårt land anfalls, infiltreras, av en främmande makt, då skulle jag som ledare göra allt för att få fram sanningen. Men Orbán vill uppenbarligen tysta ner det hela, säger den socialistiske tidigare regeringschefen Ferenc Gyurcsány till Dagens Nyheter.

Avfärdar uppgifterna

Men Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto menar att det är för tidigt att göra en formell framställan till Ryssland.

– Det måste i så fall baseras på stark information och visdom, säger han till Financial Times.

Valerij Ljachov, representant för ryska ambassaden, har avfärdat nyheten om att ryska diplomater deltagit i skjutövningar med MNA som ”dumheter”, enligt den ryska Kremltrogna sajten Vzgljad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.