Foto: TT

Rysk gas åter till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har återupptagit gasleveranser till Ukraina, uppger gasbolaget Ukrtransgaz.

– Ukraina har börjat ta emot rysk gas. Importvolymen är omkring 43,5 miljoner kubikmeter om dagen, säger gasbolagets talesman.

Det ryska gasflödet ströps i mitten av juni efter en tvist om priser och obetalda fordringar. Ukrainas statliga energibolag Naftogaz gjorde i förra veckan en förskottsinbetalning på 378 miljoner USA-dollar till ryska Gazprom.

Krimkonflikten

Villkorad vapenvila

Ukrainas regeringsstyrkor iakttar vapenvila under vad som kallas ”tystnadens dag”, i hopp om att ett nytt eldupphör ska förhandlas fram.

– Ukrainas militär har pausat alla stridshandlingar och är redo för tystnadens dag, men om separatister anfaller skjuter vi tillbaka, sade en talesman på tisdagsmorgonen.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att den så kallade kontaktgruppen, under samarbetsorganisationen OSSE:s överinseende, ska träffas inom kort, med förhoppningen att få till en ”slutgiltigt eld upphör”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet