Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Analys: Ryska intrång en utmaning för Nato

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

President Vladimir Putin har lyckats få Nato och världens massmedier att koncentrera sig på något annat än Ukraina-krisen. Samtidigt betyder det att Nato kan träda in som ny aktör i Syrienkrisen.

Rysslands militärflygplan har kränkt turkiskt luftrum i samband med sina bombningar i  Syrien och har ett par gånger varit inblandade i andra intermezzon vid den syrisk-turkiska gränsen.

Moskva har sagt att detta var misstag, som till exempel berodde på dåligt väder. Nato har svarat att man inte tror på detta.

Syrienkriget

Kraftiga protester

Om man tror på tesen att Putin startat sin offensiv i Syrien för att få bort uppmärksamheten från Ukraina och att häva hans egen politiska isolering, som väst har bedrivit – ja, då kan man tala om en propagandistisk framgång för den ryske presidenten, åtminstone för tillfället.

Kränkningen av luftrummet har orsakat kraftiga turkiska protester. Turkiets ledare president Recep Tayyip Erdoğan har all anledning att reagera snabbt och kraftfullt nu.

Han är nämligen indragen i en valrörelse som egentligen handlar om makten i parlamentet, men som för honom också kan ses som starten för en kampanj att för öka Erdoğans egen makt.

Ökar stressen

Han kan utnyttja krisen för sina politiska ändamål och visa upp sig som en stark man, precis som Putin vill göra.

De ryska kränkningarna förefaller onödiga och ska – enligt Moskva – i ett fall ha ägt rum under bara några sekunder.

I det redan spända läget i regionen ökar de ryska intrången stressen ytterligare.

Det som är farligt med de ryska kränkningarna – vare sig de är medvetna eller omedvetna – är att de riktas mot en Nato-medlem.

En ny aktör i krisen

En sådan kränkning kan betraktas som ett hot mot en Nato-medlem – och så ser Turkiet det. Det betyder att Natos regler om solidaritet med en angripen medlem träder i kraft.

Det betyder också att Nato som ännu en aktör träder fram i det redan komplicerade läget.

Kränkningarna kan alltså utveckla sig till en internationell konflikt mellan Nato och Ryssland. Alltså ännu en konflikt. Den här gången är den påtagligare än i Ukraina. Den här gången finns ryska och USA-allierade styrkor redan i samma område.

Frågan är alltså om man kan få slut på dessa kränkningar genom samtal. Ryssland har i varje fall erbjudit samtal med Turkiet, men om nu Nato blandas in är frågan hur dessa samtal ska se ut.

Symboliskt intermezzo

Minst ett amerikanskt militärflygplan har tvingats avbryta ett bombangrepp mot terroristorganisationen Islamiska staten, IS. Orsaken var risken för sammanstötning med ryska attackplan.

Det kan ses som ett symboliskt intermezzo: Just nu ser det ut som om USA viker sig för Ryssland, eftersom Obama bedriver en försiktigare politik än Putin.

Så kan det förmodligen inte fortsätta. Nato och/eller USA måste också på något sätt visa musklerna i det spel som just nu pågår om inflytandet i regionen. Man måste också visa att Nato står fast vid sina löften till medlemmar.

Den bild som förmedlas av massmedier just nu är att Ryssland agerar kraftfullt medan de USA-allierade anfallen mot IS har kommit i massmedial skugga.

Men USA-alliansen och Ryssland måste alltså komma överens om hur de ska agera i luften. Det gäller både vid den syrisk-turkiska gränsen och i det syriska luftrummet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Syrienkriget

Mer i ämnet