Foto: TT

Ryska oppositionen: giftmord, exil och fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska oppositionen har under Vladimir Putins tid vid makten marginaliserats mer och mer. SVT:s Friktion listar de mest kända Putin-kritikerna – och vad som hände med dem.

Boris Nemtsov – sköts till döds 2015

Boris Nemtsov var en av den ryske presidentens allra mest högljudda kritiker och den mest framstående oppositionspolitiker som dödats under Putins presidenttid.

Friktion

Nemtsov, som var vice premiärminister i Ryssland från 1997 till 1998, sköts 2015 på Moskvoretskaja-bron, bara några hundra meter från Kreml, när han var på väg hem efter att ha ätit middag med sin flickvän. Han träffades av fyra skott och dog på platsen.

Rättegången har ännu inte inletts men en panel som tillsatts för att utreda mordet har pekat ut Ruslan Mukhudinov som ledare för mordet. Mukhudinov har tjetjensk bakgrund och har tjänstgjort i den militära enheten Sever som stöttar den Kreml-trogne tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrov. Nemtsovs dotter har krävt att Kadyrov ska förhöras om mordet.

Alexej Navalnyj – husarrest

Bloggare, politisk aktivist och advokat. Navalnyj fick stor uppmärksamhet efter att ha avslöjat korruption bland ryska politiker inte minst personer ur Putins innersta krets.

Navalnyj har flera gånger dömts för förskingring, bland annat från ett statligt timmerbolag när han jobbade som rådgivare för en guvernör. EU fördömde domen mot Navalnyj och sade att fängslandet av regimkritikern väcker ”allvarliga frågor” om rättssäkerheten i Ryssland.

Navalnyj greps återigen tillfälligt i början av förra året när han bröt mot sin husarrest och lämnat sitt hem i Moskva och lät sig intervjuas i radio.

Michail Chodorkovskij – i exil i Schweiz

Chodorkovskij ägde ett av Rysslands största oljebolag Yukos och var 2004 Rysslands rikaste man med en uppskattad förmögenhet på 16 miljarder dollar. 2003 greps han och Yukos tillgångar blev frysta. 2005 dömdes han till nio års fängelse och har sedan han benådades 2013 levt i exil i Schweiz.

Natalya Estimirova – sköts till döds 2009

Prisbelönt människorättsaktivist. Estimorova samarbetade med journalister på den ryska tidningen Novaja Gazeta för att granska mord och kidnappningar i Tjetjenien. Estimirova kidnappades i sitt hem i Groznyj i Tjetjenien i juli 2009, senare samma dag hittades hon i Ingusjien, skjuten till döds med flera skott. Ingen har dömts för mordet.

Anna Politkovskaja – sköts till döds 2006

Journalist och människorättsaktivist. Politikovskaja blev bland annat känd för sin rapportering om Tjetjenien. Hon skrev också en bok, Putins Ryssland, där hon anklagade honom för att stötta korruption och för att inskränka medborgarnas frihet. Politkovskaja sköts till döds utanför sin lägenhet i oktober 2006. Fem män dömdes till fängelse för mordet på Politkovskaja, två av dem på livstid, men vem som beställde mordet på henne är ännu oklart.

Alexander Litvinenko – förgiftad 2006

Ex-agenten Alexander Litvinenko dog på sjukhus efter att ha förgiftats med det radioaktiva ämnet polonium. Litvinenko blev sjuk i november 2006 efter att ha träffat två före detta ryska agenter på the Millenium Hotel i centrala London. Enligt polisen hade polonium lagts i hans te. En brittisk utredning, ledd av domaren Robert Owen, slog i januari 2016 fast att mordet utfördes av agenterna, troligtvis på uppdrag av säkerhetstjänsten FSB. Rapporten konstaterade vidare att mordet rimligtvis krävt ett godkännande från högsta ort, alltså Putin själv.

Se senaste programmet av Friktion i SVT Play!

Om Friktion

I SVT:s nya utrikesprogram Friktion möter Sverige världen. I reportage och studiosamtal vänder och vrider Friktion på de utrikesfrågor som väcker engagemang och oro. Tisdagar 20.30 i SVT2 och på SVT Play. Diskutera programmet i sociala medier #friktion #svtnyheter. Tisdagen den 26:e april handlar det om ryske presidenten Vladimir Putin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet