Ryska myndigheter har satt stopp för att resa till Egypten och Turkiet. Foto: SVT

Ryska turister stannar hemma

Uppdaterad
Publicerad

Två år i rad har antalet ryssar som semestrar utomlands minskat kraftigt. Myndigheterna har satt stopp för resor till de två populäraste länderna – Egypten och Turkiet. Och den ryska rubelns kraftiga värdeminskning har tvingat miljoner ryssar att stanna hemma på semestern.

På vintrarna är Egypten det överlägset största sol- och badresemålet för ryssar. Men när det stod klart att en bomb sprängde sönder det ryska charterplan i Egypten i oktober stoppades alla turistresor från Ryssland dit. Övriga delar av året är det Turkiet som är de ryska turisternas favorit. Men när Turkiet sköt ner ett ryskt stridsflygplan som kränkt turkiskt luftrum blev president Putins svar att stoppa turismen också dit. De två ländernas popularitet beror dels på att ryssar inte behöver visum och att resorna dit är förhållandevis billiga.

Politiska påtryckningar

Ett annat skäl till att ryssarnas utlandsresor har minskat är att till exempel en del försvarsanställda sedan något år tillbaka inte får semestra utomlands. Andra grupper, som till exempel peroner med symboliskt viktiga befattningar, inser att det inte är bra för karriären att åka utomlands på semester. Det hänger samman med den allt starkare nationalismen och känslan att Ryssland är inringat av illasinnade.

Pengarna viktigast

Men det är ekonomin som är avgörande för att utlandsturismen i år har minskat med runt 35 procent, efter att också i fjol ha minskat kraftigt. Innan sammandrabbningen med Ukraina började för två år sedan kostade en amerikansk dollar ca 30 ryska rubel. Idag kostar en dollar över 70 rubel. För den som har sin lön i rubel är utlandsresorna idag alltså minst dubbelt så dyra som 2013. Att den ryska ekonomin i stor dessutom går sämre än den gjort någon gång sedan 1998 – då Ryssland räddades av jättelika lån från Internationella Valutafonden.

Men, säger ägaren till en resebyrå vars kunder hör till de mer välbeställda.

– Bara rubelkursen stabiliseras kommer turismen att hämta sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.