Förhandlingarna om Irans kärnprogram har kört fast

Uppdaterad
Publicerad

Västdiplomater uppger att förhandlingarna om det iranska kärntekniska programmet har strandat. Och den ryske utrikesministern Sergej Lavrov lämnar samtalen.

Förhandlingarna i Lausanne har kört fast, med tre stora tvistefrågor som återstår att lösa. Det säger västdiplomater till nyhetsbyråerna AFP och Reuters, och säger att det börjar bli dags att bestämma sig för ett ja eller ett nej.

Samtalen handlar om att hitta en överenskommelse om det omstridda kärntekniska programmet, som många ser som ett hot mot hela regionen. Ett slutgiltigt avtal ska börja gälla i sommar.

Sanktioner och begränsningar

Tvistefrågorna uppges vara om hur länge begränsningarna i Irans kärnverksamhet ska gälla efter de inledande tio åren och lyftandet av FN-sanktioner och – i så fall – om de ska införas igen om Teheran bryter mot löftena.

– Det kan inte bli något avtal om vi inte har svaret på de frågorna, säger en diplomat anonymt till AFP.

Tidigare i dag samlades utrikesministrarna från Iran och de stormakter som deltar i samtalen för att inleda slutspurten i samtalen. USA, Kina, Ryssland, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, EU och Iran fanns alla på plats vid förhandlingsbordet.

I helgen verkade en kompromiss vara möjlig. Då rapporterades att Iran gått med på att huvuddelen av landets lager av anrikat uran skickas till förvaring i Ryssland, något som Iran sedan verkar ha backat från.

Ryssland lämnade

I samtalen ska regimen i Teheran ha visat sig villig att skrota mer än två tredjedelar av landets runt 20.000 anrikningscentrifuger samtidigt som omvärlden öppnar för en ”begränsad” anrikning i den underjordiska anläggningen Fordo.

Tidsfristen för att nå en överenskommelse löper ut vid midnatt natten mellan tisdag och onsdag. Segej Lavrov lämnade samtalen i dag, men kan tänka sig återvända i morgon.

– Troligen, om det finns en realistisk chans till ett avtal, så kommer han tillbaka i morgon, säger utrikesdepartementets talesperson till reportrar på plats i Lausanne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.