Ryskt flygplan har störtat i Svarta havet

Uppdaterad
Publicerad

Ett militärplan med 92 människor ombord på väg från Ryssland till Syrien har störtat i Svarta havet. Enligt ryska försvarsdepartementet finns det inga tecken på att någon ombord ska ha överlevt kraschen.

Planet kom från Moskva och mellanlandade i Sotji för att tanka, enligt BBC. Snart efter att det lyft igen vid 03:40-tiden (svensk tid) ska det ha störtat i Svarta havet.

En källa uppger för nyhetsbyrån Tass att huvudteorin tidigt på morgonen är att planet har störtat på grund av ett tekniskt fel eller för att piloten har gjort någonting fel. Försvarsdepartementet har skickat en grupp utredare till området och de första kropparna har hittats i Svarta havet.

– Kropparna hittas nu, det är flera stycken, säger en räddningskälla till nyhetsbyrån Interfax.

Enligt nyhetsbyrån Reuters uppger ryska försvarsdepartementet att det inte finns några tecken på överlevande.

Putin ska ha vara informerad om att planet störtat.

Putin utlyser sorgedag

Enligt ryska katastrofdepartementet har man hittat platsen där planet störtat. Vrakdelar från planet, samt tillhörigheter och bagage som tillhör passagerarna, ska ha hittats 1,5 kilometer utanför Sotjis kust.

Enligt flera källor fanns 84 passagerare och 8 besättningsmän ombord på planet när det försvann, men någon exakt siffra är inte bekräftad. Åtta av dem ska ha varit militärer.

Rysslands president Vladimir Putin har meddelat att landet kommer att hålla en nationell sorgedag i morgon måndag, rapporterar AFP.

Journalister och manskör

Nio av passagerarna var journalister från rysk tv, enligt Tass och Ria. Dessutom ska ett antal soldater samt 64 musiker ur den ryska försvarsmaktens manskör Aleksandrovkören ha varit ombord. Kören är en del av Aleksandrov-ensemblen.

Kören var enligt nyhetsbyråerna på väg till en flygbas i Syrien för att framföra en nyårshälsning till ryska trupper på basen. Försvarsdepartementet i Ryssland har släppt en passagerarlista, där bland annat ensembelns ledare fanns med. På listan fanns även biståndsprofilen Jelizaveta ”Doktor Liza” Glinka, ledare för organisationen Spravedlivaja Pomosjtj.

Planet var av den rysktillverkade modellen Tupolev Tu-154, och enligt AP på väg till Latakia i Syrien, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Tass. Destinationen var hamnstaden Latakias flygplats, för vidare transport till den ryska medelhavsbasen Hmeimim, skriver TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.