Bland annat hit uppmanas ryssarna att resa på semester. Foto: SVT

Ryssarna lockas till Östersjöns riviera

Publicerad

En vurm för det ryska i kombination med sämre ekonomi gör att färre ryssar än förut semestrar utomlands. Det har lett till ett uppsving för den inhemska turismen. Allt fler ryssar söker sig nu bland annat till kuriska näset, Östersjöns riviera.

Det är förmiddag i det sömniga lilla samhället Svetlogorsk som ligger i Kaliningrads län vid den ryska Östersjökusten. Just den här dagen när SVT är på besök blåser det friskt och emellanåt kommer kraftiga regnskurar. Men trots det dåliga vädret har försäljare börjat ställa fram sina små bord med bärnstenssmycken och flera turister vandrar långsamt längs strandpromenaden.

– Här är svalt, mycket natur och folk är fantastiska, säger Larissa Polivanova som semestrar här för tredje sommaren i rad med sin familj.

Några mil härifrån ligger kuriska näset, en långsmal strandremsa med milsvida stranddyner som finns med på Unescos världsarvslista. Förutom till Sotji vid Svarta havet och till annekterade Krimhalvön är det hit till Kaliningrad-länet vid Östersjön som de ryska myndigheterna vill att ryssarna ska åka på semester.

Förbjöds semestra utomlands

Premilinärt väntas två miljoner turister besöka Kaliningrads län i år. Det är en fördubbling jämfört med i fjol, sade i alla fall chefen för den ryska turistmyndigheten Rosturizm Oleg Safonov till ryska journalister i början av augusti. Alldeles oavsett om den siffran kommer visa sig stämma eller inte så är det ingen tvekan om att de ryska turisterna här har blivit fler de senaste åren.

Förklaringarna till det här är flera. Redan i början av Ukraina-krisen och efter annekteringen av Krim förbjöds ryssar som jobbat inom en rad statliga myndigheter, bland annat polisen och militären, att resa utomlands på semester. En lista med 150 förbjudna länder presenterades där bland annat Sverige fanns med. Till det ska läggas nedskjutningen av det ryska stridsflygplanet av Turkiet i november förra året. Rysslands svar blev bland annat att stoppa all försäljning av charterresor till de bland ryssar så populära turistdestinationerna på den turkiska solkusten.

– Det är inget att hymla med att det handlar en del om politik. Det har blivit svårare att fixa visum för att resa utomlands, säger Ljudmila Roik som delar ut broschyrer till turister i Svetlogorsk.

Hon tycker att det är bra att det nu satsas på den inhemska turismen.

– Ja, för nu reparerar de vägarna här i Svetlogorsk för turisternas skull. Det gör mig glad, fortsätter hon.

Vurm för det ryska

Bara till Svetlogorsk kom nästan 120 000 turister under förra året, det är 10 000 fler än året innan. Mest handlar det om turister från Ryssland och andra före detta Sovjetländer. Och inför fotbolls-VM 2018 väntas ännu fler besökare. Några matcher ska spelas i Kaliningrad och inför det byggs nu en helt ny fotbollsarena i staden och flera nya hotell ska också byggas i länet, enligt lokala medier.

Nu kan ryssarna visserligen boka solresor till Turkiet igen eftersom relationerna mellan Vladimir Putin och Tayyip Erdogan har förbättrats. Men många ryssar reser ändå inte utomlands nu, helt enkelt eftersom den låga rubelkursen gör att många tycker att det är för dyrt. Till det ska läggas en allmän vurm för det ryska som gör att inhemska turistmål är på frammarsch.

Vid strandpromenaden i Svetlogorsk har Roman sökt skydd från regnet på en uteservering tillsammans med döttrarna Dasja, sju år, och Nastja, tio år.

– Jag skulle inte ta med mig barnen till Turkiet. Det är för farligt, säger Roman till SVT Nyheter.

”Sensationellt bra”

De flesta utländska besökarna som kommer till Kaliningrad är tyskar. Det är möjligen inte så oväntat eftersom regionen var tysk fram till slutet av andra världskriget. Utanför turistinformationen i Svetlogorsk träffar jag 80-åriga Elke Elmenthaler från Hamburg. Hon föddes i dåvarande Königsberg men fördrevs som barn precis som alla andra tyskar efter att Sovjetunionen ockuperat regionen i slutet av andra världskriget.

– Jag är här för att visa mina barn varifrån jag kommer, säger hon.

Hon säger att allting blivit väldigt vackert och här på senare år. Men enligt hennes son är det inte riktigt sant.

– Hon är fortfarande upprörd över att mycket är trasigt, säger Lars Elmenthaler och skrattar.

Han är i Kaliningrad för första gången och det första intrycket är övervägande positivt.

– I går var vi på en konsert i domkyrkan med Königsbergs universitetskör. Det var sensationellt bra musik. Inte ryskt kitschigt utan riktigt bra, säger han med eftertryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.