Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade tidigare att Iran och dess motparter – de fem stormakterna i FN:s säkerhetsråd och Tyskland – har nått en generell överenskommelse om alla viktiga frågor, men det visade sig inte stämma. Foto: TT

Skarpt läge för Iran-samtal

Uppdaterad
Publicerad

Historiskt fiasko eller historiskt genombrott? Förhandlingarna om Irans kärnenergiprogram har blivit till en nagelbitare på övertid.

Efter hoppfulla tongångar så sent som på tisdagskvällen, medgav det ena landet efter det andra att problem kvarstod att lösa.

Såväl Rysslands som Kinas och Frankrikes utrikesministrar lämnade mötet. Varför framgick inte, men fransmannen Laurent Fabius sade efter ett regeringssammanträde i Paris att det hade ”skett framsteg men inte tillräckligt för att vi omedelbart ska kunna slutföra arbetet”.

Liknande signaler kom från brittiskt och tyskt håll. Enligt Irans förhandlare Abbas Araghchi kvarstår ”problem”. Det blir ingen överenskommelse om det inte finns ”ett ramverk för att alla sanktioner hävs” mot landet, sade han.

På övertid

Förhandlingarna i Lausanne i Schweiz pågår på övertid, i hopp om att nå en uppgörelse som ska ge omvärlden garantier för att Iran inte är på väg att skaffa kärnvapen. Det är oklart om ett slutgiltigt besked kommer på onsdagen.

Kinas delegation talar i ett uttalande om vikten av att kompromissa. ”Om förhandlingarna fastnar kommer alla försök hittills att vara förgäves”, hävdar Kina.

I samtalen deltar de fem permanenta länderna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland och Iran.

Enskilt möte under dagen

En amerikansk källa sade att USA:s och Irans utrikesministrar John Kerry och Mohammad Javad Zarif skulle mötas enskilt under dagen.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade tidigare att Iran och dess motparter – de fem stormakterna i FN:s säkerhetsråd och Tyskland – har nått en generell överenskommelse om alla viktiga frågor, men det visade sig inte stämma.

Målet med samtalen i Lausanne är att nå ett ramavtal med sikte på ett slutligt avtal senast den 30 juni som ska begränsa Irans kärnenergiprogram och ge omvärlden insyn i det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.