Ryssland bekräftar närvaro i Syrien

Publicerad

Ryssland har militära rådgivare på plats i Syrien, enligt det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova. Det är första gången en uppsatt rysk företrädare officiellt bekräftar att landet har militär närvaro på marken i det konflikthärjade landet.

Rådgivarna hjälper till vid ryska vapenleveranser till Syrien. Moskva hävdar att vapen ska användas för att bekämpa terrorism.

Zacharova kommenterade också uppgifterna om att USA tidigare i veckan bett Grekland och Bulgarien att stänga sina luftrum för ryskt flyg på väg mot Syrien, då stormakten velat förhindra en ökad rysk närvaro i landet. ”Internationellt buffelbeteende”, kallar Ryssland USA:s agerande.

Under onsdagen föll en viktig militär flygbas i Idlib i nordvästra Syrien i händerna på rebeller, rapporterar en statlig tv-kanal. Flygbasen har belägrats av islamistiska rebeller, som intagit stora delar av regionen, under nästan två år och nu har den syriska armén dragit sig tillbaka från basen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet