Ryssland fryser NATO-samarbete

Ryssland ställer in det militära samarbetet med NATO och organisationen närstående länder, uppger Norges försvarsdepartment.

NATO:s utrikesministrar sade vid ett möte i tisdags att normala kontakter med Ryssland inte är möjliga efter Georgienkonfliktens utbrott.

-Georgiens NATO-medlemskap har däremot fått en avspark i och med att NATO bildat en Georgienkommission, sade den brittiske utrikesministern, David Milliband i en intervju med tidningen The Guardian.

Det ryska beskedet lämnades i onsdags till Norges Moskvaambassad.

-Norge har fått information om att Ryssland beslutat att tills vidare "frysa" allt militärt samarbete med Nato och dess allierade länder, heter det i ett uttalande från departementet.

-Det är mycket beklagligt ur både norsk och europeisk synpunkt, sade britternas utrikesminister David Miliband i en intervju i tidningen The Guardian på torsdagen.

Inställda samtal
För till exempel Norge innebär det bland annat inställda militära besök och samtal.

-Vi anser att det är en olycklig utveckling och en upptrappning av den diplomatiska konflikten, säger statssekreterare Espen Barth Eide.

Chefen för det norska fredsforskningsinstitutet Stein Tönnesson anser att det ryska beslutet är "bekymmersamt för Norge".

Publicerad: