Sveriges utrikesminister Margot Wallström tillbakavisar uppgifterna, från ryska UD:s Maria Zacharova, om att nervgiftet som användes vid attacken i Salisbury kan ha kommit från Sverige Foto: TT

Ryssland: Giftet som användes mot Skripal kan ha kommit från Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sverige pekas nu ut som ett av de länder som kan ha spridit det nervgift som användes i en attack mot tidigare dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i Storbritannien. Utrikesminister Margot Wallström slår tillbaka mot anklagelserna.

Under lördagseftermiddagen tog historien om nervgiftattacken mot Skripal ännu en vändning. Då kom ett uttalande från ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova, hon nämner en rad länder som ”mest troliga ursprungskällor” till det gift som användes i det uppmärksammade mordförsöket i Salisbury, Storbritannien.

–De länderna är Storbritannien, Slovakien, Tjeckien och Sverige, säger Zacharova till den statligt ägda tv-kanalen Rossiya-24, enligt Interfax.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

– Länderna har sedan slutet av 1990-talet bedrivit intensiva studier av substanser från Novitjok-projektet.

Wallström tillbakavisar på Twitter

Uppgifterna från Ryssland tillbakavisas från svenskt håll. Det är helt felaktigt att Sverige skulle kunna vara inblandat, skriver utrikesminister Margot Wallström på Twitter.

– Tillbakavisar kraftigt den oacceptabla och ogrundade anklagelsen från Ryssland, skriver hon.

Foto: Skärmdump / Twitter

Wallström får stöd av Totalförsvarets forskningsinstituts expert på området, Rikard Norlin. Till Dagens Nyheter säger Norlin att det inte kan ha kommit något nervgift till Storbritannien från Sverige.

– Vi har bra koll på våra substanser och redovisar allt till OPCW, organisationen för förbud mot kemiska vapen, säger Norlin till tidningen.

Även Tjeckien avfärdar de ryska anklagelserna, rapporterar Reuters.

”Vi motsätter oss påståendena om Novitjoks ursprung, som det inte finns någon substans i”, skriver den tjeckiske utrikesministern Martin Stropnicky på Twitter.

”Det är ett standardsätt att manipulera information i offentligheten, genom att släppa ett högst spekulativt meddelande utan att kunna bevisa något. Den här informationen dök upp för första gången på desinformationssajten Sputnik för några dagar sedan”, skriver han, med hänvisning till en Kreml-styrd nyhetssajt.

Gamla kemiska vapen förstörda

Storbritannien, USA och flera EU-länder har anklagat Ryssland för att ha försökt mörda Sergej Skripal och hans dotter i brittiska Salisbury med ett nervgift som tillverkades i ett program som kallas Novitjok.

Ryssland har nekat till alla anklagelser och hävdat att alla deras gamla förråd av kemiska vapen har förstörts.

Ryska UD befäste just denna position i frågan när Maria Zacharova uttalade sig i den Putin-trogna tv-kanalen.

Ryssland vill ha svar av USA

Hon passade bland också på att rikta kritik mot USA, som hon menar har en del frågor att besvara i fallet Skripal.

– Hur kom de fram till slutsatsen om ett ryskt spår om de inte gav oss de här proven? Logiskt borde de inte ha detta ämne. Vilka prover har de jämfört med för att dra en sådan slutsats?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet