Terrorforskaren Hans Brun. Foto: TT

Ryssland slår tillbaka mot svensk terrorforskare

Uppdaterad
Publicerad

I kölvattnet av mastsabotaget går ryska ambassaden till motangrepp mot terrorforskaren Hans Bruns teori om att Ryssland kan ha ett intresse av att testa svensk infrastruktur. ”Denna historia som känns inspirerad av James Bond-filmerna”, skriver ambassaden på Facebook.

När terrorforskaren Hans Brun, verksam vid King's College i London och svenska Försvarshögskolan, blev intervjuad av P4 Sjuhärad i onsdags om sabotaget av Häglaredsmasten utanför Borås lade han fram en teori om att en främmande makt – mest sannolikt Ryssland – kunde ligga bakom angreppet i syfte att testa svensk infrastruktur.

Nu går ryska ambassaden i Stockholm till motattack mot terrorforskaren på sin Facebooksida. Ambassaden skriver att den är förvånad över kommentaren och anklagar Brun för att ställa sig bakom ”konspiratoriska teorier med uppenbar antirysk undertext”.

Sabotage av master

”Vi är övertygade om att varje svensk med sunt förnuft kommer endast att le föreställande sig ryska agenter” som ”förbereder sig till ett krig” genom att skruva av bultar från en tv-mast i en avlägsen svensk trakt”, skriver ambassaden.

Ambassaden drar paralleller till James Bond-filmer och anklagar Sverige för att ha etablerat en tradition av att leta efter ryska spår.

”Denna historia som känns inspirerad av James Bond-filmerna, hör förresten hemma i Sverige där man olyckligtvis etablerat en tradition att regelbundet leta efter ”ett ryskt spår”. Det räcker att erinra sig om händelserna år 1983 när svenska militärer förväxlat ryska ubåtsignaler med ljud från minkar. Eller en annan uppseendeväckande kampanj kring ubåtsjakten 2014, som också blev inget annat än pinsam förvirring.”

Är förvånad

Hans Brun är förvånad över ryska ambassadens reaktion och skriver i en kommentar att han ”finner det ytterst anmärkningsvärt och djupt beklämmande att den ryska ambassaden blandar sig i den svenska debatten genom ett personangrepp”.

– Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta eller ta det som en komplimang. Jag tycker att det här inlägget är precis den typen av överreaktion som bör undvikas i sådana här sammanhang. Svenska förhållanden och svensk säkerhetspolitik har svenska medborgare all rätt att diskutera utan inblandning från utlandet. Jag förbehåller mig den medborgerliga rättigheten även framledes, säger han till SVT Nyheter.

Han menar att den senaste tidens incidenter, med skador på olika slag av kommunikationsanläggningar, har föranlett en hel del spekulationer och att han hela tiden har betonat vikten av att vare sig överreagera eller nonchalera det inträffade.

”Det finns en rad tänkbara förklaringar och det är av stor vikt att svenska myndigheter utreder det inträffade förutsättningslöst. Jag har aldrig påstått att det är Ryssland som ligger bakom det hela. Däremot har jag besvarat en direkt fråga vilka stater som kan tänkas ha ett intresse av att testa svensk infrastruktur”, skriver han i en kommentar.

Anser du fortfarande att Ryssland kan ha ett intresse av att testa svensk infrastruktur?

– Utifrån de uppgifter som lämnats av Säpo bland annat, vad gäller rysk informationsinhämtning i Sverige, anser jag fortfarande att det är en av flera möjligheter som man måste förhålla sig till.

”Följer manus”

Johan Eellend, som forskar om rysk informationskrigföring på Totalförsvarets forskningsinstitut, säger att Facebookinlägget följer manus för hur ryssarna brukar uttrycka sig.

– Det är så här de låter, lite verklighetsfrämmande. De plockar upp gamla saker som de pratat om tidigare, ubåtsjakterna. Det känns också som att de försöker vara lite vitsiga och förlöjligande genom att nämna James Bond. Tidigare har de nämnt Karlsson på taket i svenska sammanhang.

Han tycker att inlägget har en låg nivå och går lite grann i desinformationens anda.

– Det finns egentligen inga fiaskon vad gäller ubåtsjakterna. Myndigheterna var väldigt försiktiga under ubåtsjakten 2014 och pekade inte ut någon främmande stat.

SVT Nyheter söker ryska ambassaden för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage av master

Mer i ämnet