Foto: TT

Ryssland förlorar plats i FN-råd

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland lyckades inte bli omvald till FN:s råd för mänskliga rättigheter efter fredagens omröstning. Det skriver nyhetsbyrån Reuters.

FN:s generalförsamling har röstat om vilka länder som ska tillhöra FN:s råd för mänskliga rättigheter och Ryssland förlorade sin plats i omvalet. I stället blev Ungern och Kroatien invalda som representanter för östra Europa med 144, respektive 114 röster. Ryssland fick 112 röster.

Enligt flera nyhetsbyråer har det pågått en kampanj mot Rysslands kandidatur med anledning av landets roll i kriget i Syrien. Flera människorättsorganisationer har pekat på det ryska agerandet i Syrien och med det som motivering försökt bromsa försöket till omval.

– Det var en jämn omröstning mellan väldigt bra nationer. Ryssland är jämförelsevis mer utsatt för internationell diplomati, men jag är säker på att vi kommer in nästa gång, säger Rysslands FN-ambassadör Vitaly Churkin till nyhetsbyrån AP.

Saudiarabien valdes in

Utöver Kroatien och Ungern, valdes också Irak, Saudiarabien, Kina, Brasilien, Rwanda, Kuba, Sydafrika, Japan, Tunisien, USA och Storbritannien in i rådet. Endast Ryssland och Guatemala valdes inte in.

Olika människorättsorganisationer har uttryckt en önskan att inte Saudiarabien inte skulle väljas in, anledningen för Saudiarabien deras attacker mot civila i Jemen. Saudiarabien hade ingen motståndare för regionens plats i rådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.