Foto: TT

Ryssland kan stoppa europeiska flyg

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland kan inför restriktioner eller helt förbjuda europeiska flygbolag att flyga över Sibirien som svar på EU:s sanktioner mot landet som rör krisen i Ukraina, skriver den ryska tidningen Vedomosti enligt Reuters.

Enligt Vedomosti så diskuteras saken i ryska utrikesministeriet och i ryska transportministeriet. Detta skulle innebära dyrare flygningar till Asien för flera europeiska flygbolag.

Lufthansa, British Airways och Air France säger enligt Reuters att de är medvetna om detta kan hända och att det skulle innebära ekonomiska förluster.

Krimkonflikten

Börskurserna föll

Efter informationen om att Ryssland överväger att stänga sitt luftrum föll börskurserna för flera flygbolag. Finnair tappade 5,6 procent, KLM 3,8 procent och British Airways 2,9 procent.

Restriktionerna skulle bland annat leda till längre flygningar med mer bränsleförbrukning vilket skulle ge konkurrenter i Asien konkurrensfördelar.

Ett flygförbud skulle dock också drabba det ryska flygbolaget Aeroflot som får cirka 300 miljoner dollar om året i genomflygningsavgifter från flygbolag som flyger över Ryssland.

Ryska transportmyndigheter har inte velat kommentera uppgifterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet