Ryssland kritiserar Kanada för att skicka trupper till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland kallar Kanadas beslut att skicka 200 soldater till Ukraina för ”kontraproduktivt och beklagligt”.

Under tisdagen meddelade Kanada att landet i början av sommaren kommer att placera 200 soldater i västra Ukraina tillsammans med amerikanska och brittiska soldater.

Uppdraget kommer att pågå fram till den 31 mars 2017. Storbritannien skickar upp till 75 militära utbildare.

USA har sagt att landet kommer att bidra med 800 soldater för att utbilda tre bataljoner i västra Ukraina. Initiativet kommer efter en begäran från regeringen i Ukraina.

Ryssland kritiserar

Den ryska ambassaden i Ottawa sade i ett uttalande under onsdagen att Kanadas agerande underblåser en militär eskalering.

”Det hjälper inte på något sätt en lösning för interna konflikten i landet” sade ambassaden.

”Medan utrikesministrar från Frankrike, Tyskland, Ryssland och Ukraina ... arbetar för en utökad politisk dialog i landet, är det varken lämpligt eller till hjälp för den för den rådande situationen. En sådan militär eskalering spelar Kiev i händerna”, hette det i uttalandet.

Stationeras långt från konfliktområdet

Kanadas försvarsminister Jason Kenney betonade att trupperna kommer att stationeras långt från konfliktområdet. Omkring 150 soldater kommer att inrymmas i ett Nato-utbildningscenter i Javoriv, nära den polska gränsen.

Kenney sade också att mellan 25-30 soldater också kommer stationeras vid det ukrainska försvarsdepartementets minröjningscenter i Kamyanets-Podilsky, i västra Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.