Rysslands president Vladimir Putin och Sveriges överbefälhavare Micael Bydén. Foto: TT

Ryssland kritiserar Sveriges överbefälhavare

Uppdaterad
Publicerad

Överbefälhavare Micael Bydén hävdar att Sveriges säkerhetsläge har försämrats på grund av Ryssland. Nu får han kritik av ryska UD som menar att uttalandena är tendentiösa. ”Stockholm fortsätter att avvisa en meningsfull dialog”, skriver informationsavdelningen.

I en artikel som Dagens Nyheter publicerade i söndags uttalade sig Micael Bydén om det rådande säkerhetsläget. Anledningen var att han har rapporterat till regeringen att under 2016 har ”det säkerhetspolitiska läget i det svenska närområdet förändrats och försämrats. Grunden utgörs fortsatt av ryskt agerande”.

”Tendensiösa uttalanden”

I intervjun säger Bydén att Ryssland för krig i Ukraina och har agerat mot internationell rätt på Krim. Han menar också att Ryssland genomför allt fler övningar, vilket spär på risken för incidenter som kan eskalera. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) håller i artikeln med om bedömningen.

Ryssland hävdar nu att uttalandena är tendentiösa.

”Det är tendentiöst att hävda att Ryssland bär huvudansvaret för den försämrade regionala säkerhetssituationen i Sveriges närområde”, skriver ryska UD:s informations- och pressavdelning i ett uttalande enligt Dagens Nyheter.

”Försökt få till dialog”

Ryska UD hävdar att Natos massiva militära aktivitet tvingar fram beredskapsövningarna och att man förgäves ha försökt få till en dialog med Sverige.

”Stockholm fortsätter att avvisa en meningsfull dialog och samtal, utan föredrar att framföra ogrundade anklagelser och missleda sitt eget folk”, skriver informations- och pressavdelningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.