Foto: SVT Design

Ryssland lägger locket på om adoptionsstopp

Uppdaterad
Publicerad

Ryska myndigheter uppger för SVT:s korrespondent att man inte kommer att kommentera adoptionsstoppet förrän Sverige har skrivit på ett avtal

SVT berättade i går att barn- och äldreministern Maria Larsson skrivit ett brev till den ryske utbildnings- och vetenskapsministern Dimitrij Livanov, med en vädjan om att Ryssland ska samarbeta kring adoptionsfrågan och inte stoppa de barn som redan träffat sina föräldrar.

När SVT bad ryska utbildnings- och vetenskapsministeriet kommentera brevet säger man att det inte kommit något brev från den svenska ministern.

Ryskt adoptionsstopp

– Nej, något sådant brev har vi inte sett. Skulle det ha kommit ett brev skulle det ha registrerats som inkommet och vi har inte något sådant brev registrerat, sa Eduard vid Utbildnings- och vetenskapsministeriets presstjänst.

Eduard vill inte uppge sitt efternamn.

Kommenterar inte

SVT har försökt få en intervju med någon av de ansvariga för adoptionsfrågan på ministeriet om huruvida Ryssland försöker hitta en lösning för de 13 barn som redan träffat sina föräldrar men fått nej.

– Även om det skulle pågå några som helst samtal med Sverige i ärendet skulle vi inte kommentera detta. Vi ställer endast upp med kommentarer om Sverige skriver under ett bilateralt avtal med Ryssland om adoption, sa Utbildnings- och vetenskapsministeriets presstjänst.

Kräver en gatanti

I går försökte SVT också få en kommentar från det ryska Utrikesministeriets talesman Aleksander Lusjakevitj om kontakterna med Sverige i adoptionsfrågan apropå att den svenska utrikesministern Carl Bildt uttalat hopp om en lösning för de aktuella barnen. Lukasjevitj hänvisade till Utbildningsministeriet och sade att Ryssland hoppas att Sverige snarast skriver ett avtal med Ryssland.

Ryssland vill genom ett avtal med Sverige få garantier för att adopterade ryska barn inte under några som helst omständigheter kan hamna i enkönade familjer. Det var i juli som Ryssland antog en lag som förbjuder adoption till länder som tillåter enkönade äktenskap.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryskt adoptionsstopp

Mer i ämnet