Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov tillsammans med sin amerikanske kollega John Kerry. Foto: TT

Ryssland öppnar för samarbete om Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov säger att Moskva är redo att samarbeta på djupet med USA för att ”bekämpa terrorism” i Syrien.

Han uppger också att Moskva är redo att stötta även moderata rebellgrupper i landet och att val behöver hållas.

Lavrov tror att det finns hopp för politiska framsteg i det till synes hopplösa läget i Syrien inom en snar framtid, enligt den ryska nyhetsbyrån RIA.

Enligt utrikesministern ska Ryssland också vara redo att stötta rebellgruppen Fria syriska armén med flygattacker för att bekämpa Islamiska staten (IS).

Syrienkriget

– Vi är beredda att även stödja patriotisk opposition, som den så kallade Fria syriska armén, från luften, säger Lavrov till den ryska tv-kanalen Rossiya.

Moskva har tidigare bara använt uttrycket ”patriotisk” om grupper som stöttar den syriska regimen.

Val behövs

Möten hölls på fredagen i Wien om insatser för att få slut på inbördeskriget i Syrien mellan utrikesministrarna från Ryssland, USA, Saudiarabien och Turkiet. Enligt ryska utrikesdepartementet fick Lavrov ett samtal av sin amerikanske kollega John Kerry på lördagen. De ska ha fortsatt att diskutera den politiska vägen framåt.

Den främsta skiljelinjen går kring president Bashar al-Assads framtida roll, Rysslands allierade. Men här säger nu Lavrov att nya val till både parlamentet och presidentposten i Syrien bör vara en del i den politiska processen för en lösning, och han manar alla parter i Syrien att börja förbereda valen.

– Externa aktörer kan inte besluta någonting för syrierna. Vi måste tvinga dem att ta fram en plan för sitt land där alla religiösa, etniska och politiska grupper kommer att vara väl skyddade.

Ryssland försöker uppenbart ta det politiska kommandot i frågan. Enligt Lavrov börjar en ”korrekt förståelse” för läget i Syrien växa fram bland västliga politiker, vilket ”ger hopp om att den politiska processen kommer att gå framåt”.

Positiv al-Assad

Han pekar särskilt på EU-politiker.

– Den Europeiska unionen måste och börjar redan erkänna ursprunget för migrantkrisen och kaoset i Mellanöstern.

Den ryske presidenten Vladimir Putin uppger att han diskuterade ett ryskt stöd till väpnade oppositionsgrupper som bekämpar IS med al-Assad för några dagar sedan, och att denne var positiv.

Lavrov har också kommit överens med sin egyptiske och iranska kollegor om fortsätt samarbete för en politisk lösning.

Den 30 september inledde Ryssland bombningar mot mål i Syrien. Moskva uppgav på lördagen att flygvapnet genomfört 934 uppdrag i Syrien, och förstört 819 mål, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax.

Mycket låst

Enligt Ryssland är det IS som bombas, medan USA-alliansen har uppgivit att den absoluta majoriteten av attackerna har drabbat andra och mer moderata rebellgrupper.

Ryssland har skarpt kritiserat USA-alliansens strategi i Syrien och har efterfrågat mer samordning med de egna insatserna.

Inbördeskriget i Syrien började 2011. Vad gäller politiska lösningar har läget varit mycket låst, inte minst i FN:s säkerhetsråd där Ryssland blockerat initiativ som Moskva ansett riskerar att försvaga Bashar al-Assads regim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet