Krigsfartyg från den ryska Svartahavsflottan. Foto: TT

Ryssland sätter in krigsfartyg mot IS

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu säger i ett uttalande att Ryssland använt krigsfartyg för att attackera Islamiska Staten i Syrien.

Det var i en tv-sänd pressträff tillsammans med president Vladimir Putin som Sjojgu bekräftade att Ryssland använt sig av sina krigsfartyg för att attackera IS positioner i Syrien.

Försvarsminister Sjojgu sa att 26 missiler avfyrats från krigsfartyg i den ryska flottan i Kaspiska havet under onsdagsmorgonen, rapporterar Reuters. Målet var att slå ut 11 IS-mål i Syrien.

Sjojgu hävdade att alla missiler träffat sina mål och att inga civila områden drabbades.

Enligt statsfinansierade tv-kanalen RT skedde missilangreppen i samarbete med Iran och Irak eftersom missilerna behövde färdas genom ländernas luftrum på väg mot Syrien.

Marktrupper understöddes av ryskt flyg

Tidigare under onsdagen rapporterade Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter, baserat i London, att Ryssland och Syriens regim samordnat sina attacker. Syriska marktrupper stred på marken med understöd av ryskt flyg, hävdar oppositionsgruppen.

Nyhetsbyrån AP citerar en anonym officell källa inom den syriska regimen, som bekräftar att syriska trupper genomfört en markoffensiv i centrala Syrien med understöd av ryska flygplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.