”Ryssland ställer krav svåra att acceptera”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Kanske, kanske ett litet fall framåt. Det kanske (igen) är resultatet av de samtal mellan Ryssland och Ukraina som hölls i Istanbul idag. Ryssland säger sig villigt att minska sina militära attacker mot Ukrainas huvudstad Kiev. Detta eftersom Ukraina, enligt Ryssland, ska lova att bli neutralt och att inte utveckla kärnvapen.

Bert Sundström

Utrikesreporter

Men för att gå med på att avbryta sitt anfallskrig mot Ukraina vill Ryssland ha total kontroll över Ukrainas östliga län Luhansk och Donetsk och dessutom fortsatt kontroll över den ukrainska krimhalvön som Ryssland ockuperar sedan 2014. Det är krav som Ukraina svårligen kan acceptera.

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, säger att han vill se fred så snart som möjligt, men inte i utbyte mot att Ryssland tar över stora delar av det ukrainska territoriet. Och då är vi ju tillbaka på ruta ett igen.

Ryssland inser misstaget

Kreml och president Putin verkar ha insett att deras plan att genom ett blixtkrig inta Kiev, tillsätta en marionettregim och ta kontroll över hela Ukraina har misslyckats. Men Rysslands försvarsminister säger att den ”militära operationen” som Ryssland kallar kriget kommer att fortsätta tills målen är uppnådda. Också Rysslands förhandlare i Istanbul betonar att ”minskad militär aktivitet” inte betyder eldupphör.

Om den minskade militära aktiviteten nära Kiev betyder att Ryssland letar efter ett fikonlöv för att dölja och sedan inför hemmapubliken bortförklara ett misslyckat krig, eller om det bara är en militär återhämtning inför en än mer omfattande attack mot Kiev, det återstår att se.

Tro på vad du ser, inte vad som sägs

Men att lita på vad Kreml säger eller lovar vore verkligen naivt. Ryssland har åtminstone sedan den förra invasionen 2014 konsekvent ljugit om vad de gör i och runt Ukraina. Det är vad rysk militär gör som betyder något. Och än så länge fortsätter den att försöka bomba Ukraina till underkastelse.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.