Resterna av klusterammuntion. Arkivbild. Foto: TT

Ryssland trappar upp klusterbombningarna i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland kritiseras återigen för att använda förbjuden klusterammunition i Syrien. Användningen har ökat sedan i våras, enligt en ny rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

Sedan slutet av maj finns dokumenterat 47 attacker där klusterammunition använts, men den verkliga siffran är troligtvis högre, enligt HRW.

Syriska styrkor har använt klusterammunition sedan mitten av 2012, men användningen ökade signifikant sedan Ryssland blandade sig i konflikten efter sommaren 2015. Användningen minskade något under mars-april, för att sedan öka till våren.

Syrienkriget

– Sedan Ryssland och Syrien återupptog sina kombinerade luft-mark-attacker har vi sett en oåterhållsam användning av klusterammunition, säger Ole Solvang, researcher vid HRW, i ett pressmeddelande.

Lämnar blindgångare

Enkelt beskrivet är klusterammunition en explosiv projektil som när den briserar sprider mindre projektiler, även de i sin tur explosiva. Projektilerna kan avfyras från marken eller från flyg. Dessa vapen är riskabla att använda eftersom spridningen är svår att kontrollera, vilket gör precisionen låg. Ytterligare en aspekt är att det i klustren kan finnas blindgångare som odetonerade ligger kvar och blir till potentiella minor och då utgör en framtida fara för civilbefolkningen.

Klusterammunition har flertalet gånger använts i närtid nordväst om staden Aleppo, när ryska och syriska trupper attackerat oppositionella väpnade grupper. I utkanterna av Termanin, en by i Idlib-provinsen, dödades den 11 juli minst 10 människor, däribland barn, och 30 skadades när ryskt jaktflyg utförde attacker med klusterammunition mot en marknadsplats.

Ryssland förnekar användning

Ryssland har dock förnekat att klusterammunition används av de egna styrkorna.

Men ett annat fall den 16 juni då ryskt jaktflyg attackerade USA-uppbackade oppositionella väpnade grupper vid gränsövergången al-Tanf mot Irak i söder lämnade tydlig bevisföring. Bilder från attacken visar rester av klusterammunition utsprid över marken, odetonerade projektiler inkluderade. Scenerna liknar de som beskrivs i övriga dokumenterade fall i HRW:s rapport: Ryska SU-flygplan ses utföra attacken, varpå rester av klusterammunition återfinns vid målplatsen.  

Under mars-juni arbetade två räddningsteam med att säkra mark från odetonerade bombrester. Under arbetet hittades 615 blindgångare från klusterammunition, endast i trakterna kring provinserna Idlib och Hama – ett mått talande för hur omfattande problematiken är.

”Rimmar dåligt med fredsambitioner”

I dagsläget har 119 länder undertecknat en konvention mot att använda, hantera och tillverka klusterammunition. Men både Ryssland och Syrien har avstått från att skriva under bestämmelsen.  Men det internationella lagverk som omger krig förbjuder stridande parter att utföra urskillningslösa attacker.

– Ryssland bör omedelbart se till att vare sig de egna eller de syriska styrkorna använder sig av sådana urskillningslösa vapen, säger Ole Solvang och pekar på att klusterammunition rimmar mycket illa med Rysslands uttalade ambition att skapa ordning i regionen.

– Om Vladimir Putin menar allvar när han önskar Syrien en bättre framtid, så har dessa vapen ingen plats på slagfältet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet