Rysslands premiärminister, Dmitrij Medvedev, framför landets president Vladimir Putin. Foto: TT

Ryssland utökar embargot – matbojkottar nu 36 länder

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland utökar nu sitt embargo mot utländska livsmedel som ett svar på EU:s och USA:s sanktioner mot landet. Fyra nya länder, som gett sitt stöd åt sanktionerna, skrivs nu upp på listan över stater som omfattas av matbojkotten.

Premiärminister Dmitrij Medvedev meddelade i dag att han skrivit på en order om att utöka Rysslands matbojkott att nu även gälla för livsmedel från Albanien, Montenegro, Island och Liechtenstein.

”Ger Ukraina extra tid”

I ett möte med den ryska regeringen meddelade Medvedev att embargot även kommer att börja gälla för viss import från Ukraina, om landet sluter ett nytt avtal om ekonomiskt samarbete med EU.

– Vi har beslutat att ge Ukraina extra tid till 1 januari nästa år för att bestämma sig i frågor om ekonomisk reglering, sade premiärministern efter mötet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Men mer tid än så kan inte Kiev räkna med, enligt Medvedev.

– Om vi inte kan nå en överenskommelse med den Europeiska Unionen, och det ser jag inga tecken på, så kommer ett livsmedelsembargo för Ukraina att sättas in, sade han.

EU-sanktioner sedan i fjol

Det var för drygt ett år sedan som EU-ländernas sanktioner mot Ryssland trädde i kraft, detta på grund av det man menar är en för aggressiv hållning till Ukraina, och den olagliga annekteringen av halvön Krim.

Ryssland svarade med att införa ett importförbud som gäller livsmedel och gönsaker, frukt, kött fisk och mjölkprodukter från samtliga EU-länder samt Norge, Kanada, USA och Australien. Så sent som i slutet av juli 2015 meddelade Ryssland att embargot förlängs och nu gäller fram till 5 augusti 2016.

I och med dagens besked från Dmitrij Medvedev gäller det ryska livsmedelsembargot i totalt 36 länder.

Bränner utländsk mat

Som en följd av Rysslands allt frostigare relation till EU och USA, på grund av läget i Ukraina, har även en ny lag införts i landet. Den 6 augusti trädde lagen i kraft som gör gällande att all utländsk mat, som faller under importförbudet, måste förstöras. Men protesterna i Putins Ryssland har inte låtit vänta på sig.

– Det finns massor av fattiga människor i Ryssland. Den här maten borde ges till dem, konstaterade Olga Saveljeva, en av initiativtagarna till en protestlista med över 300.000 namn på, för SVT Nyheter.

FAKTA: Länder som matbojkottas av Ryssland

  1. Belgien
  2. Bulgarien
  3. Cypern
  4. Danmark
  5. Estland
  6. Finland
  7. Frankrike
  8. Grekland
  9. Irland
  10. Italien
  11. Kroatien
  12. Lettland
  13. Litauen
  14. Luxemburg
  15. Malta
  16. Nederländerna
  17. Polen
  18. Portugal
  19. Rumänien
  20. Slovakien
  21. Slovenien
  22. Spanien
  23. Storbritannien
  24. Sverige
  25. Tjeckien
  26. Tyskland
  27. Ungern
  28. Österrike
  29. Albanien
  30. Montenegro
  31. Island
  32. Liechtenstein
  33. Norge
  34. Australien
  35. USA
  36. Kanada

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.