Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Analys: Efter ryskt besked: Något tycks ha hänt

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Man måste tala om förvirring i Rysslands Syienpolitik. Efter uttalanden på lördagen ser det ut – vilket samtidigt är otroligt – som om det finns en spricka mellan utrikesminister Sergej Lavrov och president Vladimir Putin. Men som sagt: Det är samtidigt otroligt. Något annat måste ha hänt.

Lavrovs uttalande på lördagen handlar om något som ser ut som en helomvändning i Rysslands politik i Syrien.

Förvirringen handlar om vad Ryssland egentligen ska göra i Syrien. Man började bomba den 30 september och sa att det handlade om att slå tillbaka terroristorganisationen Islamiska staten, IS som lagt sig under en betydande del av Syrien (och Irak).

Syrienkriget

Kan även hjälpa andra

Men medan Ryssland hela tiden hävdade att man just besköt IS-mål säger västmakterna att man i själva verket attackerat oppositionella mot den syriska diktatorn Bashar al-Assad. Sådana rapporter kommer också från rapportörer inne i Syrien.

Nu säger alltså Lavrov att man ska hjälpa även oppositionella grupper som alltså inte har kontakter med IS (eller al-Qaida för den delen). Även sådana grupper ska kunna vänta sig att få flygunderstöd till aktioner mot IS som de oppositionella utför på marken.

Lavrov nämner särskilt den Fria syriska armén som får stöd från väst.

”Alla är terrorister”

Det är en helomvändning jämfört med vad den ryske presidenten Putins talesman Dmitrij Peskov sade i går, fredag.

Han företrädde då samma hållning som al-Assad-regimen tidigare envist hävdat. Att alla rebeller är terrorister och ska förföljas.

– Det är inte möjligt att se en skillnad mellan den moderata oppositionen och terrorist- och extremistgrupper, sa Peskov.

Hopp inom överskådlig framtid

Lika intressant är vad Lavrov säger om den framtida politiska utvecklingen i Syrien. Hittills har den ryska hållningen varit att man ska slåss för att al-Assad-regimen stannar kvar. al-Assad är Rysslands främsta allierade i Mellanöstern.

Nu säger Lavrov att parlaments- och presidentval måste vara del av den politiska övergången. Han menar att det finns hopp om att lyckas i den politiska processen i Syrien inom överskådlig framtid.

Om stödet till andra grupper än al-Assads säger Lavrov dessutom att Ryssland vill samordna närmare med USA när det gäller bombmål.

Inte klara sig utan Ryssland

Det är otroligt att Lavrov gör dessa uttalanden utan stöd av Putin. Och de ska ses i ett sammanhang: Redan i den gångna veckan kom Ryssland och USA överens om att man skulle samordna de bombningar som man utförde över syriskt territorium. Nu handlar det alltså om ett utvidgat samarbete.

Det kan bara ses som att Ryssland vill visa att den USA-ledda koalitionen mot IS inte kan klara sig utan ett stöd från Ryssland.

Det är samtidigt ett led i Putins taktik att försöka häva den internationella isolering han råkat utför sedan han i strid med folkrätten annekterade det ukrainska Krim. Han vill visa att Ryssland behövs i den internationella politiken.

Snart nytt möte

Men om vi nu ska tro Lavrovs uttalande i rysk TV skulle det alltså ha hänt något med den ryska Syrienpolitiken närmast över natten.

Det är inte omöjligt. Fyra länder, USA, Ryssland, Saudiarabien och Turkiet har träffats och talat om Syrienkrisen. Mötet gav inga stora resultat, atmosfären anses ha varit kylig.

Men den amerikanske utrikesministern John Kerry sade att han hoppades kunna samla ett nytt möte redan den 30 oktober med ännu fler av dem som är inblandade i det syriska krisen. Det verkar som om Ryssland även bidragit med att få med andra länder.

Fredlig lösning

Om vi ska lita på Lavrovs uttalande – och tolka det positivt – är kanske något ändå på gång i denna till synes olösliga kris. Frågan är vad Putin talade med al-Assad om när de möttes i veckan.

Putin berättade att al-Assad och han talade om ett få en fredlig lösning på inbördeskriget, alltså det krig som råder mellan al-Assad och de oppositionella i Syrien och som inte berör kriget mot IS.

Enligt Putin ska al-Assad också ha sagt att han är intresserad av att tala med väpnade oppositionsgrupper om de är genuint intresserade av att kämpa mot IS.

Inte nått önskat resultat?

Bakom den eventuella ryska nya inställningen kan ligga att Ryssland efter snart en månads bombningar kanske inte har nått önskat resultat.

Den ryska flygstyrkan är ganska liten och det finns inga oberoende bedömare som kan säga vad den egentligen gett i kampen mot IS. IS tycks i alla fall inte ha försvagats under denna tid. Möjligen har al-Assad blivit starkare.

Men kanske vill Ryssland nu verkligen ge sig på ett större mål – IS. Och har kanske insett att det kan man inte göra ensam, utan man måste samarbeta med de andra som slåss mot IS.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Syrienkriget

Mer i ämnet