Rysslands framfart oroar

Uppdaterad
Publicerad

Det var ett toppmöte mellan goda vänner, där samarbetet i dag och i morgon betonades. Men det var inte enbart i fredens tecken. Rysslands framfart oroar, sanktionerna ligger kvar och i Vita Hus-mötets slutdeklaration framhålls att säkerhetssamarbetet mellan USA och de nordiska länderna ska utökas.

Det började högtidligt med musik, fanor och militärparader utanför Vita Huset. Storståtligt trots att det dåliga vädret krympt välkomstceremonin och flyttat det mesta inomhus. Det innebar en stor besvikelse för de över 6.000 gäster, som skulle ha fått närvara inne på den södra gräsmattan om det inte regnat, men för huvuddeltagarna gjorde det ingen större skillnad.

De fem nordiska ledarna satte sig ner tillsammans med president Barack Obama och redan efter 2 timmar presenterades en 14 sidor lång gemensam deklaration. Alla var överens.

– Det var alldeles för stor enighet, inte alls så spännande som många andra multilaterala möten jag deltagit i.

Det var president Obamas slutomdöme. Han såg mycket nöjd ut, när han sa det.

Rysslands agerande oacceptabelt

Det finns gott om goda intentioner och gemensamma målsättningar i avtalet. Alla vill arbeta för fred och globala lösningar på flyktingkrisen och klimatfrågorna.  Det transatlantiska handelsavtalet TTIP måste genomföras för att hjälpa upp ekonomin, och säkerhetssamarbetet mellan USA och de fem nordiska länderna ska utökas, både via EU och Nato.

Alla uttryckte sin stora oro över Rysslands agerande – över den allt mer aggressiva militära närvaron i Östersjön, över annekteringen av Krim och intrången i Ukraina. Handlingar som fördöms i deklarationen. Och sanktionerna mot Ryssland behålls.

– Vi understryker att Rysslands handlande är helt oacceptabelt. Även om vi nu inte direkt skärper sanktionerna, så är det viktigt att vi återigen deklarerar vår ståndpunkt, sa statsminister Stefan Löfven till SVT.

Vi är bäst!

Barack Obama strödde superlativer om de nordiska länderna, hans allra bästa vänner. Det var Pippi Långstrump, design och kreativitet, Abba, Avicii, Spotify och dalahästar. Danmark, Norge, Finland och Island prisades i motsvarande grad.

Och de nordiska ledarna var inte sena att haka på. De talade sig varma om hur duktiga vi är i supermakten Norden, tillsammans världens 12e största ekonomi. Till och med solen skiner ju där uppe i norr, medan regntunga skyar täckte Washingtons himmel.

Det handlade mycket om den nordiska välfärdsmodellen. President Obama uttryckte sin beundran, och statsminister Löfven svarade med en förhoppning om att USA skulle komma efter.

– Vi har noterat president Obamas försök att genomföra sjukvårdsreform, införa sociala skyddsnät och högre utbildning för alla. Jag hoppas att det arbetet fortsätter. Det skulle ge nytt hopp till alla oss som tror på social rättvisa och individens frihet.

 Om Trump vinner

Men Stefan Löfven tror inte på någon fortsättning på socialpolitiska reformer i USA om Donald Trump och republikanerna intar Vita Huset efter presidentvalet i höst.

– Trump tror ju inte på växthuseffekten och han skulle föra en mer isolationistisk utrikespolitik.

Margot Wallström ser också stora förändringar både i politik och samarbete om Donald Trump blir president. Men på UD planerar man inte för ett eventuellt byte, försäkrar utrikesministern SVT.

– Nej, det kan man ju inte. Man kan i tysthet för sig själv fundera och spekulera om vad som skulle hända. Men det går inte att förbereda.

Och statsministern uttrycker klart sin förhoppning om en seger för Hillary Clinton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.