Foto: TT

Så blir Obamas första lediga dag

Uppdaterad
Publicerad

Han har lovat att tillbringa mer tid med Michelle och att inte ställa väckarklockan. Nu väntar semester i Palm Springs i soliga Kalifornien för familjen Obama.

Han står bredvid henne och väntar på helikoptern som ska ta de till deras nya liv, bortom presidentskapets bördor. Så tar han hennes hand och ger den en lätt kyss. Ett ömhetsbevis för det som varit, och det som väntar.

I en intervju med CBS 60 minutes fick Barack Obama frågan om vad han ska göra lördagen den 21 januari.

USA-val 2016

– Jag kommer tillbringa mer tid med Michelle, för du vet, vi har en del att ta igen. Vi har båda haft fullt upp.

Ingen väckarklocka

Barack Obama sa också att han var säker på att han inte skulle ställa någon väckarklocka. Det kanske är en bra dag att stanna i sängen, då det är riktigt ruskväder i Palm Springs. Paret Obamas plan blev kraftigt försenat när det skulle landa på grund av kraftiga vindar och regn, och enligt prognosen kommer det vara regn och blygsamma temperaturer hela veckan.

Annars är Palm Springs en populär resort under vintern, på grund av sitt behagliga klimat med dagstemperaturer mellan 20 och 25 grader celsius. Flera tidigare presidenter har semestrat här, bland andra Ronald Reagan, Gerald Ford och Dwight D. Eisenhower.

Foto: Wikimedia commons

Annorlunda liv väntar

Efter semestern kommer Barack och Michelle Obama återvända till Washington, där de hyr ett hus i den exklusiva förorten Kalorama, medan deras yngre dotter Sasha avslutar high school.

Obama menade i intervjun med 60 minutes att han har betalat för sina personliga utgifter under hela tiden i Vita huset, men erkände samtidigt att det civila livet kommer att bli lite annorlunda.

– Vi köper vårt eget toalettpapper även i Vita huset. Det är inte gratis. Jag får en räkning för mina matvaror i slutet av varje månad.

– Men det är sant att jag inte går runt med min plånbok särskilt ofta. Så jag har en del att komma i kapp med i termer av hur det dagliga livet fungerar.

Twittrar igen

Barack Obama har inte velat berätta särskilt mycket om vad han planerar att göra efter sitt presidentskap. Han har dock varit tydlig med att han, 55 år gammal, inte tänker gå i pension.

– Jag är glad att jag lämnar ämbetet medan jag fortfarande är relativt ung. Så jag har möjlighet till en andra – kanske till och med en tredje – akt, på ett sätt som jag tror hade varit tuffare om jag hade varit i samma ålder som andra presidenter som lämnat.

Det tog också bara några timmar efter att paret lämnat Vita huset innan de båda gjorde sina första inlägg på Twitter som civila. Där annonserade paret att de tagit en kort semester, men snart skulle vara tillbaka.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

På Twitter fanns också en film om deras nystartade stiftelse, Obama foundation. Det är forfarande inte klart vad dess syfte är, men Barack Obama upprepade flera gånger innan han lämnade ämbetet att han vill fortsätta arbeta för förändring tillsammans med den amerikanska befolkningen.

Ett sista farväl

Bara en kort stund efter att Donald Trump svurit presidenteden tog Barack och Michelle Obama på fredagen farväl av Vita huset en sista gång. Från sin utkiksplats i helikoptern hade det tidigare presidentparet en fin vy över det som varit familjens hem i åtta år, där deras döttrar växt upp och dit de välkomnat många vänner.

Ögonblicket fångades av Pete Souza, som varit Vita husets officiella fotograf under Barack Obamas tid som president. Bilden publicerades på Souzas instagramkonto, med den enkla raden ”Farväl”.

Foto: Pete Souza

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet