Claes Elfsberg leder SVT:s valvaka direkt från Washington.

Så följer du USA-valet på SVT

Uppdaterad
Publicerad

Om knappt ett dygn vet vi om Barack Obama blir omvald eller om Mitt Romney blir USA:s näste president. Här är guiden för dig som vill följa presidentvalet.

Klockan 22.30 i kväll inleds valbevakningen med programmet ”Inför presidentvalet i USA” i SVT 1. Claes Elfsberg leder programmet som sänds direkt från Washington. Programmet sänds också live på svt.se. Som en del i valupptakten sänds de båda delarna av dokumentären ”Vägen till Vita huset” mellan 22.30 och 00.30.

Klockan 01:30 natten mot onsdag drar maratonsändningen igång. Valvakan som pågår till 10.00 på onsdag morgon varvar gäster från våra studios i Washington och Stockholm.

Sändningen från Washington leds av Claes Elfsberg. I studion finns bland andra statsvetaren Sören Holmberg, journalisten Martin Gelin och Trita Parsi, expert på relationerna mellan USA och Iran. Du kan också ställa frågor till experterna i studion, mejla till usavalet@svt.se

– Valvakan görs ur ett svenskt perspektiv. Som tittare ska man få koll på USA:s betydelse för Sverige och resten av världen, säger projektledaren Ewa Lundin.

Från 04.00 sänds en del av programmet från studion i Stockholm med Marianne Rundström som programledare.

Tidigt på morgonen svensk tid kommer den nya presidenten att hålla sitt första tal, det direktsänds i tv och webb. Dessförinnan kommer du att få rapporter om hur de olika delstaterna har röstat.

06.25 ges de första kommentarerna från svenska experter och politiker från studion i Stockholm. Programmet sänds också på svt.se.

På webben och text-tv får du senaste uppdateringarna. Under kvällen och natten inleds minut-för-minut-rapporteringen på svt.se och fortsätter hela natten. På sajten hittar du dessutom de senaste artiklarna och tv-inslagen. De första vallokalsundersökningarna väntas runt 01.00 natten till onsdag svensk tid.

SVT utrikeskommentator Bo Inge Andersson skriver löpande kommentarer om händelseutvecklingen under natten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.