Hillary Clinton dyker upp via videolänk för att tacka för nomineringen vid det demokratiska konventet. Foto: TT

Så förvandlade Clinton förolämpningen till en rörelse

Uppdaterad
Publicerad

Det började som en förolämpning, och slutade som en rörelse. När Donald Trump sa att Hillary Clinton ”bara spelar ut kvinnokortet” svarade hon med att börja sälja ett rosa kort med samma namn. Ett kort som nu bärs av demokratiska kvinnor på konventet i Philadelphia.

Det handlar om flickorna, kvinnorna, mammorna. Det handlar om abort, preventivmedel, föräldraledighet, sorgen i att förlora ett barn och möjligheten till förskola. Det demokratiska konventet går in på sin sista dag i Philadelphia, ikväll ska Hillary Clinton ställa sig på scenen och hålla sitt första tal som partiets presidentkandidat.

Hon gör det som den första kvinnan någonsin, och under de dagar som gått har det blivit tydligt att det som en gång började som en förolämpning – har blivit något av en rörelse. Det handlar om det så kallade kvinnokortet.

USA-val 2016

Säljer ett rosa kort

”Om hon inte spelade ut kvinnokortet skulle hon inte ha en chans, jag menar noll, att vinna”, sa Donald Trump en gång om sin motståndare. Kort därefter började Hillary Clinton sälja ett litet rosa kort, som nu bärs av otaliga kvinnor på det demokratiska konventet.

– Om det betyder lika löner, om det betyder att vi behandlas rättvist på arbetsplatsen, att små flickor får utöva vilka sporter de vill, och leva sina liv som de vill. Då är det ett kort jag vill spela, säger Pamela Eekes från Washington.

Bland Clintons 37 vallöften finns flera som handlar om hennes engagemang för kvinnor och minoriteters rättigheter. Kvinnokortet garanterar den som bär det sämre lön för lika arbete, ingen betald föräldraledighet, och (beroende på delstat) restriktioner i att fatta beslut om sin egen kropp. Flera av de frågor Clinton nu lyfter i sitt valmanifest.

– Jag är en arbetande mamma, och Hillary talar om många av de frågor som är viktiga för mig som jämställda löner och betald föräldraledighet. Jag tror att hon kommer att göra skillnad, för hon förstår oss, säger Maxine Outerbridge från New York, en av de kvinnor vi möter som stöttar Clinton.

Krossade glastaket

När Hillary Clinton förlorade mot Barack Obama 2008 sa hon efteråt att hon inte lyckats krossa glastaket. Men när hon nu dök upp på videoskärm för att tacka för nomineringen gjorde hon det genom att spräcka en bild på landets tidigare presidenter, alla män – till ljudet av ett glas som krossades.

– Nu har vi lyckats göra den största sprickan hittills.

Med en grupp kvinnor, gamla och unga, bakom sig hälsade hon publiken att hon kanske är den första kvinnliga presidenten – men att ”någon av er står på tur”. Kvinnorna, och det faktum att Clinton nu är historisk som just kvinnlig presidentkandidat, har onekligen varit en stor del i det demokratiska konventet.

Vi besöker ett kvinnomöte, där bland andra skådespelerskan Eva Longoria talar om vikten av att ha just en kvinna, en mamma, en mormor, i Vita Huset.

– Kvinnor utgör 52 procent av befolkningen, vi kommer från alla etniska bakgrunder. Och jag tror att det här kommer att göra ringar på vattnet över alla gränser. Det kommer att skapa en enorm väg, säger Pamela Eekens, en av de som är med på mötet.

Inte lika starkt intryck hos alla

Det är dock något som inte berör alla amerikanska kvinnor lika starkt. Enligt en undersökning gjord av NBC News och Wall Street Journal inför den här veckan finns en klyfta. Totalt 52 procent av alla kvinnliga väljare från båda partierna stöttar Clinton. Men tittar man bara på vita kvinnor mellan åldrarna 50 till 64 faller siffrorna till 36 procent, och tittar man i ännu lägre åldrar – 35 till 49 – är stödet bara 34 procent.

En svart president löste inte automatiskt de problem USA:s svarta befolkning möter. Frågan är om det kommer att fungera bättre att spela kvinnokortet – om det är en kvinna som har trumf på hand? Om man frågar kvinnorna som befinner sig i Philadelphia för att stötta Clinton, är svaret ja.

– Det faktum att en kvinna kommer bli USA:s nästa president, efter att vi har legat efter många andra av världens länder och inte haft något kvinnligt ledarskap, är bortom mina vildaste drömmar som liten flicka, säger Sharlette Schwenninger, en av de kvinnor vi möter som bär det rosa kvinnokortet runt halsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet