Närmare 30.000 personer från hela landet kommer att arbeta med säkerheten kring Donald Trumps installation. Foto: TT

Så förvandlas Washington till ett fort för Trumps installation

Uppdaterad
Publicerad

Med ett säkerhetsarrangemang av gigantiska mått står huvudstaden redo. Framför en nation som delas av starka åsikter för och emot honom ska Donald Trump snart svära presidenteden. Washington håller andan. 

Med två dagar kvar är det mesta klart. I flera månader har förberedelserna pågått för landets 58:e installation. Innanför de rigorösa säkerhetsavspärrningarna bygger man fortfarande upp arrangemanget som ska skydda ceremonin på Kapitoliums trappor – och paraden längs Pennsylvania avenue.

– Vi måste vara uppmärksamma, och vi måste vara förberedda, sa chefen för inrikes säkerhet, Jeh Johnson, under en presskonferens förra veckan.

USA-val 2016

Det som ska äga rum här i morgon är historiskt. För första gången i modern tid ska en person som helt saknar politisk eller militär erfarenhet stå på trappan till Kapitolium och svära samma ed som de första presidenterna i USA:s historia.

Vyn som kommer att möta Donald Trump på fredag, dock med närmare en miljon människor som fyller området framför Kapitolium. Foto: TT

Närmare en miljon väntas

Donald Trump talade i sitt allra första framträdande efter valet om att ena landet. Men framför sig har han en dag då ett folk som är kanske mer splittrat än någonsin ska samlas för att ta emot honom som sin ledare. 

Kort sammanfattat är det här vad som väntar, enligt amerikanska medier som NPR, Washington Post och CBS News:

  • Mellan 700.000 – 900.000 personer från hela landet väntas vara på plats i Washington för att se de olika ceremonierna i samband med installationen.
  • Amerikanska säkerhetsmyndigheter har kännedom om 99 olika grupper som ska demonstrera för eller emot den nye presidenten.
  • Totalt kommer närmare 30.000 personer att arbeta med säkerheten under installationen, enligt ministern för inrikes säkerhet. 
  • Det inkluderar personal från Secret service, över 3.000 poliser, transportsäkerhetsmyndigheten och kustbevakningen – samt omkring 7.800 personer från de nationella trupperna.
  • Säkerhetsarbetet inkluderar till exempel prickskyttar utplacerade på tak omkring det avspärrade området, bevakning och begränsningar av de intilliggande kanalerna Pontomac och Anacostia, bortplockade lyktstolpar och papperskorgar samt rigorösa säkerhetskontroller av alla som ska i närheten av Kapitolium.
  • Över 8.000 olika grupper och organisationer har anmält sig till att delta i den stora paraden som följer ceremonin vid Kapitolium.
Redan under onsdagen var förberedelserna för paraden igång. Här kör en bil med flaggor och Trumps slagord förbi på Pennsylvania avenue. Foto: Ella Berger

Ceremoni och parad

Donald Trumps team har enligt Washington Post bestämt sig för en något mer blygsam tillställning än sin föregångare. Trump tänker, istället för tre timmar som Obama, begränsa paraden till 90 minuter.

Han kommer att åka samma rutt, den lite drygt tre kilometer långa sträckan från Capitol hill till sin nya bostad – Vita Huset.

Men det är tre sårbara kilometer, och 90 minuter där varje sekund räknas för de som ska planera presidentens säkerhet. Internt kallas paradrutten ”the 2 mile nightmare”, mardrömmen. Detta eftersom det är en tradition för landets nya ledare att köra långsamt, eller promenera, och hälsa på folkmassorna.

Utanför Vita Huset är säkerheten, inte helt oväntat, hög. Staket och säkerhetsvakter omgärdar presidentbostaden. Foto: Tomas Hallstan

Krävs särskilda biljetter

Lagom till fredag har området runt Kapitolium och hela vägen till Vita Huset förvandlats till ett hårdbevakat fort. För de som vill vara med och se installationen på nära håll behövs särskilda biljetter. Området runt Kapitolium är precis som alltid avspärrat och uppdelat i färgkodade områden dit endast ett begränsat antal människor får tillträde.

Det gäller också att hålla koll på vad man har i väskan. Myndigheterna har en lång lista på förbjuda föremål som förutom det uppenbara, vapen och explosiva föremål, bland annat inkluderar selfiepinnar och ballonger. 

Samtidigt som uppemot en miljon åskådare flockas för ceremonierna kommer, i en särskild kommandocentral någonstans i huvudstaden, en grupp utvalda från FBI och andra säkerhetsorgan, ledda av FBI-bossen Paul Abbat, att noga iaktta cirkusen via tv-skärmar för att kunna ingripa vid minsta misstanke.

Lastbilar på plats

Trots att den snart sittande presidenten möter stora demonstrationer är säkerheten densamma för Trumps installation som för hans föregångare, enligt amerikanska

Poliser patrullerar lobbyn i Trump Tower, det som varit Donald Trumps högkvarter i New York. Foto: TT

myndigheter. Det väntas färre åskådare än de två miljoner som strömmade in när Obama svors in som landets första svarta president 2009. 

Däremot är miljön en annan än vad den varit tidigare, enligt chefen för inrikes säkerhet, Jeh Johnson. Efter ett år med flera blodiga terrordåd, bland annat de två lastbilsattackerna i Nice och Berlin, tar man inga chanser.

Redan på onsdagen har vissa parkeringsförbud börjat gälla, imorgon börjar gator att stängas ner. På fredag har fem tunnelbanestationer stängts och lastbilar fyllda med cement står redo att skydda Pennsylvania avenue.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet