Foto: SVT Oskar Idin

Så ska pizzakrydda motverka klimatförändringarna

Uppdaterad
Publicerad

Oregano, kryddan många av oss förknippar med pizza, kan komma att spela en roll i kampen mot klimatförändringarna. SVT:s Friktion har träffat danska forskare som matar kor med just oregano för att minska utsläppen av växthusgasen metan.

Vi besöker den danska forskningsanläggningen Foulum, mitt på Jylland. Korna tittar på oss med sina oskyldiga ögon samtidigt som de konstant rapar ur sig växthusgasen metan – 600 liter om dagen.

Enligt uppskattningar från FN:s klimatpanel IPCC så står kött, mjölk och andra köttprodukter för minst lika stora utsläpp som alla transporter i världen tillsammans.

Friktion

– Kor och andra idisslare står globalt för nästan 20 procent av växthusgaserna. Det är inte småpotatis, och det är därför vi försöker göra något åt det, säger Kai Grevsen, seniorforskare på Århus universitet.

Hoppas minska utsläppen med 25 procent

Det här beror på kornas sätt att smälta mat. När mikroorganismer i magen bryter ner fodret bildas metangas. Den här processen vill forskarna påverka.

– Vi har valt oregano för att det innehåller ämnet karvakrol. Det är antibakteriellt och vi tror att det ska slå ut några av de mikroorganismerna som bildar metan, säger Kai Grevsen.

På det här sättet hoppas de kunna minska kornas utsläpp av metan med 25 procent. Det finns andra fodertillsatser som minskar metan-utsläppen, men forskarna vill hitta en naturlig tillsats, så att mjölken och köttet ska kunna säljas som ekologisk.

”Tyvärr inte ett kretslopp”

Till skillnad från fossila bränslen, där vi tar upp lagrad kol ur marken och bränner upp, så ingår kon i ett kretslopp. Växterna binder koldioxid, korna äter upp dem, rapar ut gaser som växterna återigen binder, osv.

Blir inte effekten plus minus noll?

– Nej, tyvärr är det inte ett kretslopp. Det beror på att korna släpper ur sig metan, som är 25 gånger kraftigare än koldioxid som växthusgas, säger Kai Grevsen.

Inte bara oregano

Att minska utsläppen från kor är en viktig pusselbit för att uppnå klimatmålen. Men allt hopp står inte till oregano. Det pågår liknande forskning på flera håll i världen. Bland annat norska forskare har provat att mata kor med en slags alger, vilket reducerat metanutsläppen. Och i Sverige tittar forskare på om det skulle kunna gå att avla fram kor som rapar ur sig mindre metan. Och så kan vi ju äta mindre kött.

Vore det egentligen inte bäst om alla bara blev vegetarianer?

– Jo, det skulle minska metanutsläppen förstås. Men det är nog inte särskilt realistiskt. Då skulle vi behöva sluta äta mjölk, smör och ost också. Vem vill göra det?, säger Kai Grevsen.

Ingen vill ha pizzamjölk

När vi försöker mata de danska korna med färsk oregano ryggar de tillbaka. Det är alldeles för starkt och det återstår en del forskning innan ett oregano-foder kan finnas på marknaden. Dels ska forskarna hitta rätt sorts oregano och rätt dos, dels ska de undersöka om mjölkens och köttets smak påverkas. Ingen bonde kommer vilja ge ett foder som ger mjölken en bismak av pizza.

Om Friktion

Världen engagerar. Med reportage, fakta och analys tar vi upp de stora frågorna i vår tid. Frågorna som skaver lite. Människa och miljö, krig och konflikter – Friktion handlar om den värld vi alla delar. Du hittar alla våra klipp och ämnena vi fördjupar oss i på SVT Play, SVT Nyheter och på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet