Donald Trump Jr och Eric Trump. Foto: TT

Sönerna tar över imperiet

Uppdaterad
Publicerad

Redan innan Donald Trump blev USA:s 45:e president var han en välkänd miljardär och överhuvud för Trump-imperiet. Det har väckt frågor om hur hans företag ska drivas när han styr landet. Under onsdagens presskonferens gav han fler detaljer om det.

Bredvid Donald Trump på scenen låg en stor hög med mappar och dokument. En bråkdel av alla papper den tillträdande presidenten skrivit under, menar Trump själv, som en del av isoleringen från sitt eget företag.

Sönerna tar över

Donald Trumps två söner, Eric och Donald Jr., ska ta över företaget och själv ska presidenten inte ha någon koppling till imperiet eller något av de företag som ingår i det.

– Om Trump får reda på något om företagen är det genom att läsa tidningen, säger advokaten Sheri Dillon som har varit med och sett över förflyttningen av företaget och som ska bli juridisk medarbetare för Trump.

Enligt Sheri Dillons har en fond inrättats för att hantera imperiets affärer. Under Trumps ämbetesperiod ska inga nya utlandsuppgörelser göras för att undvika intressekonflikter.

Dotter och svärson till Washington DC

Dottern Ivanka Trump och hennes man Jared Kushner ska flytta till Washington DC och inte ha något samröre med imperiet. Ivanka Trump ska vara hemma med barnen till att börja med och Kushner blir senior personlig rådgivare till president Trump.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.