Foto: TT

”Säkerheten har kritiserats länge”

Uppdaterad
Publicerad

Dagens katastrof i Mecka var inte oväntad. Det säger BBC:s Mellanöstern-analytiker Sebastian Usher.

Efter den stora tragedin då minst 700 människor trampades ihjäl vid den årliga pilgrimsfärden till Mecka, har nu den saudiske kronprinsen Mohamed bin Nayf beordrat att en utredning om orsakerna till tragedin ska påbörjas.

Resultatet av utredningen ska rapporteras direkt till Kung Salman, som enligt statlig saudisk media sedan ska ”vidta nödvändiga åtgärder”.

Tragedin i Mecka

Nio år sedan förra större olyckan

Den senaste stora olyckan i Mecka inträffade för nio år sedan, då 364 människor dog efter att de blivit ihjältrampade, även det i tältstaden Mina.

Men sedan dess har Saudiarabien lyckats göra tillvaron för pilgrimerna säkrare, bland annat genom att pumpa in miljarder för att bygga upp infrastruktur kring de heliga platser som varje pilgrim ska besöka under sin tid i landet.

– Jag tror att dagens katastrof var väntad, säger Sebastian Usher till BBC

– Det är miljontals människor som rör sig på samma gång mellan väldigt specifika platser för de här ritualerna. Och det innebär enorma logistiska problem.

”Var väntad”

Under många år var det snarare regel än undantag med dödsolyckor i Mecka och Saudiarabien fick utså stark kritik.

Och efter dagens katastrof kommer omvärlden åter att ifrågasätta Saudiarabien.

Anklagelser börjar flyga

Saudiarabiens ärkefiende i regionen, Iran, var snabbt ute och kritiserade säkerheten.

Landet anklagar Saudiarabien för bristfällig säkerhet och minst 90 iranier har omkommit enligt myndigheterna i Teheran. ”Misskötsel och oegentligheter har orsakat katastrofen”, säger Irans högsta ledare ayatolla Ali Khamenei i ett uttalande. Han anser att den saudiska regeringen är ansvarig, enligt Reuters.

Från saudiskt håll slår man dock ifrån sig och Prins Khaled al-Faisal, chef för Hajjs centralkommitté, skyller det inträffade på ”afrikanska pilgrimer” enligt den saudiskägda tv-kanalen al-Arabiyya

Hälsoministern Khaled al-Falih är inne på samma linje och säger till att ”många pilgrimer förflyttar sig utan att respektera de tidtabeller som myndigheterna har fastställt, vilket är den främsta anledningen till den här typen av olycka”.

Kritik från flera håll

Även Turkiet och flera pilgrimer kritiserar saudiska myndigheter.

Elvir Gigovic, ordförande i Sveriges muslimska råd, tycker att det är på sin plats att Saudiarabien kritiseras.

– De har de förutsättningar som krävs resursmässigt att få ordning på detta. De vet hur mycket människor som är på plats, det handlar om miljoner människor. Det är inga nya moment som tillkommer så de borde ha den erfarenhet som krävs, säger han till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tragedin i Mecka

Mer i ämnet