En egyptiskledda kommitté har analyserat den ”svarta lådan” från det ryska passageraplan som kraschade i Egypten. Foto: TT.

Utredare: Ljud hördes innan flygkrasch

Uppdaterad
Publicerad

På en presskonferens bekräftade den egyptiska utredningen att ett misstänkt ljud hördes sekunden innan det ryska passagerarplanets svarta lådorna slutade fungera. Nu går myndigheterna igenom det filmmaterial som finns från säkerhetskameror på flygplatsen vid Sharm el-Sheikh för att se om dessa visar misstänkt aktivitet.

Under lördagen har egyptiska myndigheter undersökt övervakningsbilder från Sharm el-Sheikhs flygplats i jakt på misstänkta aktiviteter som kan kopplas till flygkraschen.

– Vi vill se om någon tagit sig förbi säkerhetskontroller och undersöka om det förekommit ovanlig aktivitet bland poliser eller flygplatspersonal, säger en talesperson till nyhetsbyrån Reuters.

Flygkraschen i Egypten

”Utesluter inget”

Kommentaren är den första som indikerar att även egyptiska myndigheter misstänker att planet kan ha kraschats medvetet. Från flera internationella håll har det uttryckts att en bomb ska ha legat bakom förra helgens krasch av ett ryskt passagerarflygplan där 224 personer miste livet.

Enligt anonyma källor till AP ska egyptiska myndigheter dessutom börjat utreda flygplatspersonal som arbetat kring det ryska planet.

Egyptens utrikesminister Sameh Shoukry framhöll dock tidigare under lördagen att den egyptiskledda utredningen inte har kunnat bekräfta uppgifterna.

– Vi har inte uteslutit någon orsak, men det finns ingen sådan hypotes innan undersökningarna är över och en full rapport är klar, sade han.

Bomb eller tekniskt haveri?

Även om det fortfarande är oklart vad som låg bakom flygkraschen i Sinai minskar de möjliga alternativen. Det finns inget som tyder på att det var en så kallad force majeure orsak, alltså plötsligt dåligt väder.

De kvarvarande troliga alternativen är att det antingen varit tekniska problem med planet eller att det ska röra sig om att en bomb placerats på planet, något som uttryckts från flera internationella håll.

Inga svar från svarta lådor

Under lördagen höll den kommitté som undersöker flygkraschen en presskonferens, men de kan fortfarande inte säga säkert vad kraschen berodde på.

Det egyptiskledda kommittén, som består av 58 personer från Egypten, Ryssland, Frankrike, Tyskland och Irland, kunde dock bekräfta var att man funnit viss information i flygplanets svarta lådor.

Ljud kan tyda på explosion

De vet är att planet flög i 23 minuter innan de svarta lådorna slutade fungera. Och precis innan inspelningarna slutade hördes ett ljud men kommittén har inte lyckats avgöra vad det är.

France 2 TV uppgav dock igår att en av haveriutredarna att ”ljudet av en explosion tydligt hörs under flygningen” men det bekräftade inte haveriutredningens chef.

Missnöje med utländska experter

Utrikesminister Sameh Shoukry är dock missnöjd med att utländska experter går ut med information om orsakerna bakom kraschen, och att flera länder efter detta stoppat flygningar till Sharm el-Sheikh, trots att orsakerna inte är ordentligt klarlagda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Egypten

Mer i ämnet