En pojke sitter vid en påse med sina saker som han samlat in bland ruinerna av sitt hus. Foto: TT

Säkerhetsrådet ska skicka FN-observatörer till Aleppo

Uppdaterad
Publicerad

FN:s säkerhetsråd har enhälligt beslutat att sända observatörer till det tidigare rebellkontrollerade östra Aleppo.

FN-observatörerna ska övervaka evakueringen och rapportera om de civila som stannar kvar i den belägrade staden.

Det är första gången på flera månader som säkerhetsrådet har lyckats bli eniga när det gäller krisen i Syrien.

Syrienkriget

Ryssland svängde

Ryssland, som är allierat med Syrien och har vetorätt i säkerhetsrådet, motsatte sig först förslaget som lades fram av Frankrike. Men efter tre timmars förhandlingar berättade USA:s FN-ambassadör Samantha Power att parterna kommit överrens.

Omkring 3.500 människor ska ha förts med bussar från den sista rebellkontrollerade delen av Aleppo till ett område väster om staden, enligt oppositionsvänliga Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), medan en FN-tjänsteman nämner 50 busslaster.

50.000 kvar?

FN-sändebudet Staffan de Mistura uppgav i torsdags att omkring 40.000 civila och 5.000 rebeller fanns kvar i det belägrade området i Aleppo.

Uppgifterna om hur många som finns kvar i östra Aleppo varierar mellan 30.000 och 50.000. Tusentals människor lämnade området med bussar och ambulanser innan evakueringen stoppades för några dagar sedan, men det exakta antalet är oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet