Foto: Skärmdump 150house.com

Säljer huset för 150 dollar och en essä

Publicerad

The Heights är ett av Houstons populärare bostadsområden, där villorna brukar kosta motsvarande flera miljoner kronor. Men Michael Wachs bjuder ut sitt hus för 150 dollar. Och en essä.

Wachs är själv mäklare, och fick den udda idén från en kvinna som sålde sitt bed and breakfast i Maine i nordöstra USA med vinst trots att hon bara fick småpengar av varje spekulant, skriver Texas Monthly.

Konceptet är att man anmäler intresse för huset och skriver en essä om varför man borde vara den som får det. För att vara en av dem som övervägs att få huset måste man betala en anmälningsavgift på 150 dollar, ungefär 1.300 kronor.

Hundratals på några dagar

Hittills verkar Wachs formel fungera – försäljningssajten 150house.com har tidvis kraschat på grund av det stora intresset. Sajten lanserades i torsdags och Wachs har redan fått hundratals essäer, men inte alls lika många anmälningsavgifter. För att nå upp till bostadens marknadsvärde måste dock 2.600 personer skicka in en essä och betala – men 2.599 av dem kommer då alltså inte att få huset i Houston.

– Men det är inte ett lotteri, vi vill sälja huset. Och om det inte känns ekonomiskt vettigt att sälja det så drar vi tillbaka försäljningen och ger tillbaka folks 150 dollar, säger Michael Wachs.

Svårt att välja

Av de essäer som kommit in har en del varit känslosamma, en del varit roliga. Processen att leta igenom essäerna och välja bort behjärtansvärda historier och peka ut en person vars liv de kommer att förändra är svårare än Michael Wachs trott.

– När vi fick idén i Maine tänkte jag ’det här är så bra, vi kan ge någon möjligheten att bo i attraktiva The Heights’. Då tänkte jag bara på den enda person vi väljer ut, inte på de många tusen vi måste bedöma och väga mot varandra. Det är lite skrämmande faktiskt, säger han till Texas Monthly.

En månad på sig

Alla ansökningar är anonyma, och familjen Wachs är medvetna om att personerna bakom kan vara byggbolag eller folk som bara vill sälja huset och gå med vinst.

– Om en låginkomsttagare får huset kan denne direkt sälja och gå med en hel del i vinst. Det skulle inte göra mig upprörd, personen skulle i ett nafs få det bättre ställt så det skulle bara vara bra.

Om 29 dagar, den 15 juni, stänger sajten och hustävlingen avgörs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.