Samsung-ledningen: Stäng av den brandfarliga mobilen och lämna in den direkt. Foto: TT

Samsung: Sluta genast använda Galaxy Note 7

Uppdaterad
Publicerad

Samsung har redan återkallat alla exemplar av Galaxy Note 7 efter rapporter om att batteriet exploderat så att mobilen fattat eld. Nu går bolaget ett steg längre och uppmanar alla att genast sluta använda telefonen.

I början av månaden beslutade den sydkoreanska mobiltelefontillverkaren Samsung att återkalla Galaxy Note 7, bara två veckor efter att telefonen hade lanserats. Då hade 2,5 miljoner telefoner redan sålts, skriver nyhetsbyrån AP.

Orsaken var rapporter om att batterier hade exploderat och telefonen börjat brinna. Fram till den 1 september finns 35 bekräftade fall där telefonen har fattat eld, oftast i samband med laddning. Samsungs utredning visade att problemet låg i litiumbatterier från en av underleverantörerna.

Går ett snäpp längre

Nu uppmanar tillverkaren alla som har en Galaxy Note 7 att genast sluta använda telefonen och lämna tillbaka den.

”Vi ber användare att stänga av sina Galaxy Note 7:or och byta ut dem så snabbt som möjligt. Vi skickar ut ersättningsapparater så att de så smidigt som möjligt kan fås via ersättningsprogrammet”, säger Koh Dong-jin, chef för Samsungs mobiltelefoner, enligt ett uttalande på bolagets hemsida.

Personer som har köpt den berörda telefonmodellen kan besöka bolagets servicecentra och få en ersättningstelefon.

Portad på flygplan

Häromdagen rekommenderade den amerikanska flygmyndigheten FAA resenärer att inte ladda eller använda telefonen ombord på flygplan. Samtidigt uppmanade myndigheten resenärer att inte checka in telefonerna. SAS har hörsammat uppmaningen och har stoppat telefonen på bolagets flighter.

Sent på fredagen uppmanade även den amerikanska myndigheten för konsumentproduktsäkerhet alla användare att stänga av telefonen och låta den vara. Uppmaningen gör det möjligt för FAA att förbjuda passagerare från att ta ombord telefonen på flygplan.

Samsung är världens största smartphone-tillverkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.