Poliser jobbar vid lastbilen som migranterna hittades i. Foto: TT

Smugglade migranter – riskerar dödsstraff

Uppdaterad
Publicerad

Tio människor dog när de smugglades in i USA i en överhettad lastbil. Nu riskerar föraren dödsstraff.

27-årige Adan skulle betala 45.000 kronor för att smugglas in till USA från hemlandet Mexiko. Tillsammans med omkring 90 andra satte han sig i lastbilen som på söndagen hittades utanför ett varuhus i San Antonio i Texas. Åtta personer hade avlidit innan polisen upptäckte dem och 20 hade allvarliga skador. Ytterligare två dog på sjukhus.

LÄS MER: Migranter hittade döda i lastbil

För nyhetsbyrån AP berättar Adan att han och sex vänner klättrade in i lastbilen som saknade ventilation i gränsstaden Laredo. Under den 240 kilometer långa resan till San Antonio förvandlades den till en het ugn.

– Efter en timme hörde jag människor gråta och be om vatten. Jag var också svettig. Människor var förtvivlade. Det var då jag svimmade, berättar han.

När han vaknade var han på sjukhuset.

Barn i bilen

Det fanns redan människor i lastbilen när Adan och hans vänner plockades upp, men eftersom det var kolsvart där inne kunde han inte se hur många. Han hörde på rösterna att det var barn med och berättar att de alla turades om med att andas genom ett hål när luften började ta slut och bankade på väggarna i försök att kontakta föraren.

LÄS MER: Människosmuggling – en miljardindustri

Adan hade träffat personen som ordnade resan i Laredo, men såg aldrig bilens förare. Enligt honom får migranterna höra att de inte ska titta på dem som leder resan.

De flesta av passagerarna i lastbilen var från Mexiko och Guatemala.

Det här var 27-åringens andra försök att komma till USA. Han har redan blivit deporterad en gång tidigare, men enligt intervjun med AP bestämde han sig för att testa igen eftersom han hade dåligt med jobb i hemstaden i Mexiko där han bor med sin fru och två barn.

Riskerar dödsstraff

En 60-årig man som tros vara lastbilens förare har åtalats för att ha smugglat in migranterna till USA och anklagas för att ha gjort det i syfte att tjäna pengar. Enligt AP kan han få dödsstraff.

LÄS MER: ”Flyktingkrisen är en lukrativ bransch”

Chefen för företaget som äger lastbilen berättade för medier att bilen hade sålts till en annan man och att 60-åringen hyrdes in för att leverera den till köparen. Staden Laredo var inte på förarens färdrutt, utan en omväg som han hävdar att han tog för att tvätta bilen.

Den 60-årige mannen menar att han inte insåg att han körde människor förrän han parkerade för att gå på toaletten.

Enligt en annan migrant väntade flera bilar på att lastbilen skulle komma fram till San Antonio. När dörrarna till lastbilen öppnades rusade passagerarna ut till bilarna som förde dem vidare.

LÄS MER: Smugglade migranter – riskerar 8 års fängelse

60-åringen förnekar att något sådan skulle ha hänt, men polisen i San Antonio har tagit fram övervakningsbilder som visar bilarna som står och väntar.

Rättegången mot 60-åringen fortsätter på torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.