Demonstranter inuti ett medietält utanför arenan där det demokratiska konventet hålls. Foto: TT

Sanders anhängare i sittprotest

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Hillary Clinton fick den historiska nomineringen som Demokraternas presidentkandidat pågick strejker utanför arenan. En grupp på omkring 50 personer tog sig ända in i ett mediecentrum och sittstrejkade.

Trots att Bernie Sanders flera gånger uppmanat sina supportrar att inte protestera fortsatte demonstrationerna samtidigt som Clinton valdes till presidentkandidat inuti arenan i Philadelphia.

En grupp på omkring 50 personer sittstrejkade i drygt en halvtimme i ett av mediecentran utanför arenan, flera hade tejp över munnen för att symbolisera att de anser sig ha tystats av Clinton-kampanjen, och en banner med texten ”we the people”.

USA-val 2016

– Det här är inte ett konvent. Det är en fyra dagars Hillary-fest, och vi är inte välkomna, säger demonstranten Liz Maratea från New Jersey, till AP.

Dramatiskt utanför

Demonstrationen var lugn och polisen behövde inte ingripa. Utanför avspärrningarna som omgärdar arenan blev det däremot mer dramatik. Flera personer försökte ta sig över de flera meter höga staketen men blev bortmotade av polis.

Vermontsenatorn Bernie Sanders stod på konventets scen så sent som igår och var glasklar i sitt stöd till Hillary Clinton. Efter att ha buat ut flera talare verkade delegaterna i arenan lugna ner sig något efter att Sanders förklarat i detalj varför han vill att de ska sluta upp bakom Clinton.

Marscherade i stan

Men demonstrationerna har fortsatt. Tidigare i dag marscherade flera personer ur en grupp som kallar sig ”Bernie or Bust”, ”Bernie eller dra”, i den tryckande hettan genom centrala Philadelphia.

Flera supportrar SVT Nyheter talat med säger att de anser att primärvalet inte gått rättvist till, att Bernie Sanders inte fått en rättvis chans av partiet.

Läs också: Vägrar rösta Clinton trots hotet om Trump

– Vi har en orealistisk dröm att demokratin lever i Amerika. Hillary fick inte nomineringen, hon stal den, säger demonstranten Debra Dilks från Missouri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet