Bernie Sandars talar på Grinnell College i Grinnell, Iowa. Foto: TT

Sanders fans åker hundratals mil för en seger

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals volontärer arbetar hårt sista dagarna för att Bernie Sanders ska göra som Barack Obama och ta hem en skrällseger.

Vissa har åkt ett par hundra mil för att jobba åt 74-åringen som på allvar tagit steget in i rampljuset.

Bernie Sanders lyfter gärna fram sig själv som en outsider. En 74-årig vit man som inte tillhört något av partierna under sin tid i kongressen i Washington.

Samtidigt har han tillhört landets maktelit ända sedan han kom in i kongressen för 25 år sedan. Men för de som jobbar för att Sanders ska bli president är det stor skillnad på honom och de andra kandidaterna.

USA-val 2016

– Han är inte som de andra. Han har inte de stora pengarna bakom sig, säger pressekreteraren Symone Sanders.

När hon tar emot på kontoret säger hon efternamnet med eftertryck.

– Men vi är inte släkt, säger hon och skrattar.

Storsatsar i Iowa

På samma sätt som Barack Obama för åtta år sedan engagerade en stor gräsrotsrörelse har Bernie Sanders lyckats på liknande sätt i New Hampshire och här i Iowa. Han har 26 kontor utöver huvudkontoret i Des Moines.

Även om det är ett huvudkontor för hela delstaten är det långt ifrån glamoröst. Det påminner mer om en fritidsgård dit alla är välkomna. Det ligger mitt i ett av USA:s tiotusentals miniköpcentrum där småaffärerna ligger på rad med en stor parkering framför sig.

”Ser bra ut”

På kontoret samlas nu folk från hela landet som hoppas att seger både i Iowa och New Hampshire veckan efter skulle ge en skjuts i arbetet för Sanders och kanske kunna leda till en skrällseger över Hillary Clinton.

Stephen Verchinski är en av dem. Han har åkt över 160 mil från New Mexico för att hjälpa till med att knacka på hemma hos folk. Att få folk att tillbringa ett par timmar av sin tid för att gå på ett nomineringsmöte och rösta fram en presidentkandidat är inte alltid lätt. Men Sanders supportrar tror att de kommer att lyckas.

– Vi är väldigt optimistiska. Det ser bra ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet