Bernie Sanders talar på det demokratiska konventets första dag. Foto: TT

Sanders: Hillary Clinton blir en enastående president

Uppdaterad
Publicerad

När Bernie Sanders intog scenen för att avsluta det demokratiska konventets första dag hade han en svår uppgift framför sig: Att få sina egna supportrar att sluta upp bakom en person de hyser ett djupt missnöje mot.

Det tog ungefär tre minuter innan Vermonts senator Bernie Sanders kunde påbörja sitt tal till delegaterna i Wells Fargo arena. Applåderna och jublet vägrade tystna, men till slut började Sanders tala till sina supportrar om varför, som han själv sa, Hillary Clinton måste bli USA:s nästa president.

– Det här valet handlar inte om, och har aldrig handlat om Hillary Clinton, eller Donald Trump, eller Bernie Sanders, eller någon av de andra kandidaterna till presidentposten. Det här valet handlar inte om politiskt skvaller, inte om opinionsundersökningar. Det handlar inte om kampanjstrategier, om att samla in pengar. Det handlar inte om det medierna tillbringat så mycket tid med att rapportera om.

USA-val 2016

– Det här valet handlar om, och måste handla om, det amerikanska folkets behov och den sorts framtid vi skapar för våra barn och barnbarn, sa Sanders.

Sanders: Jag förstår att många är besvikna

Han tackade först de hundratusentals som varit med och arbetat med kampanjen, alla som bidragit med pengarna som gjort den möjlig. På bilder visades hur delegater med tårar i ögonen uppmärksamt lyssnade på ett tal som många med spänd väntan sett fram emot.

Bernie Sanders tackade sin delstat Vermont, sin familj. Sedan vände han sig till publiken i arenan.

– Jag förstår att många här inne och ute i landet är besvikna på det slutliga resultatet i nomineringsprocessen. Ingen är mer besviken än jag. Men jag hoppas att ni alla är stolta över de historiska framgångar vi haft.

– Vi har påbörjat en politisk revolution, den revolutionen fortsätter.

Talade om lönerna

Kampen fortsätter, sa Sanders, och lovade att han kommer att vara en del av den även i framtiden. Men för att Trump inte ska vinna, måste ni rösta på Hillary Clinton. Det var Sanders glasklara budskap.

– Hillary Clinton förstår att om en person arbetar 40 timmar per vecka så ska den personen inte leva i fattigdom. Hon förstår att vi måste höja minimilönerna till en lön man kan leva på. Trump vill ta bort den federala minimilönen på 7,5 dollar och sänka saktterna för miljardärer

Sanders och Clinton har kommit överens om ett förslag som ska revolutionera utbildningssystemet i USA. Barn och ungdomar från familjer utan höga inkomster, 83 procent av befolkningen, ska kunna gå på college eller universitet utan att betala. Och det, sa Bernie Sanders, är vad valet handlar om.

– Det här valet handlar om de tusentals unga människor jag mött i det här landet som lämnade universitetet med stora skulder, och de som inte ens kunde komma dit för att de inte hade råd.

Talade om frågor där de är överens

Senatorn fortsatte med att klargöra för sina supportrar på exakt vilka punkter han och Hillary Clinton är överens. Clinton förstår faran med klimatförändringarna, Trump avvisar det som en bluff. Trump vill sänka skatter, Clinton vill förbättra sjukförsäkringen.

Donald Trump vill bygga murar, Hillary Clinton förstår att mångfalden är en av USA:s stora styrkor, sa Sanders.

– Hillary Clinton förstår att en presidents jobb är att sörja för framtida generationer.

Många förväntade sig att Bernie Sanders skulle svara på frågan som hans supportrar ställt sig, om varför de skulle lägga sin röst på en kandidat de inte vill se i Vita Huset. Det var tydligt att Sanders gjorde sitt bästa för att göra just det.

– Det är ingen hemlighet att jag och Hillary Clinton är oense på ett antal punkter, det är var demokrati handlar om. Men jag är glad att kunna berätta att våra två kampanjer har kunnat enas och bilda den mest progressiva politiska plattformen i partiets historia.

”Hon kommer att bli en enastående president”

Till de supportrar som funderar på att låta bli att gå och rösta uppmanade Bernie Sanders att fundera på vilka domare Donald Trump skulle nominera till landets högsta domstol, vad det skulle innebära för deras framtid. Clinton, sa Sanders, kommer istället att ändra på de lagar som ger rika personer och företag rätt att stödja politiska partier.

Det tystnade i arenan för en stund, när Sanders avslutade sitt tal med att tala om den kvinna han arbetat sida vid sida med i 25 år.

– Jag kommer ihåg henne, precis som ni, som en fantastisk första dam som bröt mark i Vita Huset när hon ledde kampen för nationell sjukvård. Jag arbetade med henne i senaten och känner henne som en modig kämpe för barn, kvinnor och handikappades rättigheter.

– Hillary Clinton kommer att bli en enastående president, och jag är stolt över att stå på hennes sida här i kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet