– Vi måste göra allt vi kan för att besegra Donald Trump och välja Hillary Clinton, säger Bernie Sanders. Foto: TT

Sanders stöttar Clinton: Hon måste bli president

Uppdaterad
Publicerad

Bernie Sanders stöttar Hillary Clinton i det amerikanska presidentvalet. Det säger han i New Hampshire i dag, delstaten där han vann stort över Clinton i primärvalet. Nu uppmanar han sina anhängare att i stället stötta henne. – Jag kommer att göra allt jag kan för att försäkra mig om att hon kommer att bli nästa president i USA.

Bernie Sanders talar inför många människor i Portsmouth, New Hampshire.

– Den här kampanjen handlar om det amerikanska folkets behov och de allvarliga kriserna som vi kommer att möta. Det finns inga tvivel hos mig att Hillary Clinton är definitivt den bästa kandidaten att sköta dem, säger han.

USA-val 2016

Han tackar alla som röstade på honom under primärvalen, men menar att fokus nu måste flyttas till att få Hillary Clinton att vinna valet.

– Tillsammans kommer vi att fortsätta att kämpa för en regering som representerar oss alla och inte bara en procent av oss. Det här valet handlar om vem som försvarar en kvinnas rätt att välja, HBTQ-samhällets rättigheter, arbetarrättigheter, och regeringens förmåga att skydda vårt samhälle.

Planerat tillsammans

Den forne rivalen menar att han och Hillary Clinton inte längre skiljer sig åt lika mycket som de tidigare har gjort.

– Det är ingen hemlighet att jag och Hillary Clinton inte kommer överens i alla frågor, det är det demokrati handlar om. Men jag är glad att berätta att våra kampanjer har gått ihop mer, och vi har tillverkat den mest framåtsträvande plattformen i demokratisk historia.

Bernie Sanders har tidigare vägrat stå bakom henne, eller ens lägga ned sin kampanj trots att det blev tydligt att hon knep platsen som demokraternas presidentkandidat, något han har blivit kritiserad för. Men nu ändrar han sig alltså och väljer att stötta henne i valet. Detta efter att ha diskuterat och förhandlat bakom stängda dörrar.

Vill stoppa polisens övervåld

Hillary Clinton är näst på tur att hålla tal. Hon uttrycker sin lycka över att samarbeta med Bernie Sanders och hans anhängare.

– Vi är starkare ihop, ropar hon, och möts av applåder.

Hon tar upp polisövervåldet mot svarta i landet och föreslår två sätt att åtgärda problemet.

– Vi behöver nationella riktlinjer för användandet av våld av poliser. Vi måste också ge bättre träning när det gäller dolda fördomar.

Lättare sagt än gjort

Hillary Clinton har redan börjat anpassa sig efter hans idéer. I onsdags föreslog hon att helt ta bort avgiften för statliga universitet och högskolor. Detta gäller studenter som bor i samma stat som de ska studera i, och familjer som tjänar upp till 125.000 dollar per år, något som Bernie Sanders själv har föreslagit. Hon har även föreslagit ändringar inom vården som liknar de som Bernie Sanders har föreslagit.

– Detta är ett gigantiskt initiativ. Tänk på vad detta innebär när varje barn i detta land vet att om de tar skolan på allvar kan de få en högskoleutbildning, säger Bernie Sanders.

Att övertala hans anhängare att faktiskt rösta på henne kan bli svårt. Enligt en undersökning som NBC News har publicerat är det endast cirka 45 procent av de som vill se Bernie Sanders som president som ser positivt på Hillary Clinton. Detta skulle kunna sätta käppar i hjulet för hennes plan att slå Donald Trump.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet