Sarin kan ha använts i Syrien

Publicerad

Det finns tecken på att nervgiftet sarin har använts mot människor i Syrien. Det säger Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) i en rapport till FN:s säkerhetsråd.

OPCW har undersökt anklagelser från Syriens regering om att kemiska stridsmedel har använts vid elva tillfällen. Av rapporten framgår inte när sarinattackerna ska ha skett.

OPCW:s chef Ahmet Üzümcü skriver att analyser av blodprov pekar på att individer vid ett tillfälle har utsatts för sarin eller sarinliknande medel. Noggrannare undersökningar behövs för att fastställa när och hur exponeringen skett, tillägger han.

Den syriska regimen har länge anklagat oppositionsstyrkor för att ha använt kemvapen, något som rebellerna förnekat. Den syriska regimen har i sin tur beskyllts för att ha använt kemiska stridsmedel mot rebellerna.

Flera internationella utredningar har slagit fast att kemiska vapen har använts i Syrien, utan att lägga skulden på någon av de stridande parterna.

Syrien gick 2013 med på att överlämna sina kemvapenlager för destruktion, sedan flera hundra människor dödats i en saringasattack i Damaskus. Uppdraget rapporterades vara slutfört i juni 2014. Flera västregeringar är skeptiska till att Assadregimen verkligen tömt sin kemvapenarsenal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.