Om tidigare presidenten Sarkozy får som han vill kommer rivalerna Fillon och Juppé att mötas för att diskutera krisen. Foto: TT

Sarkozy vill ha krismöte med Fillon och Juppé

Uppdaterad
Publicerad

Läget börjar bli allt mer akut för det franska republikanska partiet. Dess skandalomsusade presidentkandidat François Fillon vägrar ge upp trots dåliga siffror och i dag meddelade den störste rivalen Alain Juppé att han inte ställer upp. Nu kallar Sarkozy till möte för att lösa krisen.

François Fillon håller fast vid presidentdrömmen. Republikanernas kandidat har vägrat avsluta sina kampanj trots att opinionssiffrorna dalat sedan det avslöjades att han som parlamentariker anställde sin fru och avlönade henne för arbete hon inte verkar ha gjort.

Flera tunga partikamrater har kämpat för att få en envis Fillon att ge upp. Senast den 17 mars måste alla kandidater ha stöd av minst 500 valda företrädare för att få ställa upp i presidentvalet.

Presidentval i Frankrike 2017

Läs mer: Penelope Fillon bryter tystnaden

I dag drog Fillon nog en suck av lättnad när den störste rivalen Alain Juppé meddelande ”en gång för alla” att han inte kommer att ställa upp i valet.

– Det är för sent för mig. Jag inkarnerar inte den förnyelsen som fransmännen önskar, sa 71-årige Juppé i ett tal på måndagen.

Sarkozy kallar till möte

En ledande politiker i Republikanerna avslöjade att många tongivande partiföreträdare förberedde ett uttalande där de ger sitt stöd till 71-årige Alan Juppé, som förlorade primärvalet mot Fillon i november, men Juppé vill alltså inte ställa upp en gång till.

Läs mer: Fillon pressas att dra sig ur kampanjen

Nu vill den tidigare presidenten Nicolas Sarkozy få till ett möte med Fillon och partikollegan Alain Juppé, för att komma fram till en ”värdig och trovärdig väg ut ur en ohållbar situation som är en källa till djup oro hos det franska folket”, skriver han på Twitter.

Hollande vill stoppa Le Pen

Samtidigt säger den nuvarande presidenten, socialisternas François Hollande, att han ser som sin uppgift att se till att Nationella frontens Marine Le Pen inte vinner valet senare i vår.

– De högerextrema har inte legat så högt (i opinionen) på mer än 30 år. Men Frankrike kommer inte att ge upp.

I intervjun, som publiceras i sex olika europeiska tidningar, säger han att valet inte bara kommer att avgöra Frankrikes framtid, utan även EU:s. Att unionens framtid hotas av populister som vill lämna Europa och ”utforma en framtid omgiven av murar och gränser som försvaras av vakttorn”.

– Min yttersta plikt är att göra allt som står i min makt för att stoppa Frankrike från att övertygas om ett sådant projekt, säger Hollande.

Enligt opinionsmätningar väntas Le Pen vinna presidentvalets första omgång den 23 april, men få svårt att segra i den andra och avgörande valomgången den 7 maj.

Hollande ställer inte upp i valet.

FAKTA: SKANDALEN KRING FILLON

Den konservative tidigare premiärministern François Fillon var favorittippad som vinnare i det franska presidentvalet. Men hans stjärna dalade i januari till följd av anklagelser om att han avlönat sin hustru som assistent i parlamentet, trots att hon inte ska ha utfört något arbete där.

En utredning har inletts om det som har kommit att kallas ”Penelopegate”, efter hans fru Penelope Fillon. En undersökningsdomare har kallats in för att gå vidare med utredningen.

Fillon förnekar brott och säger att hans fru betalades hundratusentals euro för riktigt arbete som hans assistent, även om han medgett att det var dåligt omdöme att ge en familjemedlem jobbet.

Fillon anser att det är en förtalskampanj som pågår mot honom.

Källa: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet