Under dagen har 50 flyg till och från Köpenhamn ställts in på grund av strejken. Foto: TT

SAS-anställda återgår till arbetet

Uppdaterad
Publicerad

SAS kabinpersonal ska återgå till arbetet i Danmark. De anställda har strejkat i fyra dagar mot vad de uppfattar som dåliga arbetsvillkor.

Strejken har varit olovlig och saknat stöd från fackförbundet, som ändå sa sig ha förståelse för personalen.

SAS har hotat med att sparka de anställda som strejkade om de inte återgick till jobbet i dag klockan 12. I söndags uppmanade Arbetsdomstolen personalen att återgå till arbetet.

Strax innan kl. 11 i dag kom beskedet att strejken avbryts, skriver Politiken. SAS krav var ”en pistol mot pannan” på personalen, säger de strejkandes talesperson, Jakob Esposito, till danska TV2.

– Jag räknar med att alla anställda går tillbaka till jobbet.

Enligt Malin Selander, SAS presstalesperson i Sverige, hade 800 av de 1.300 i kabinpersonalen i Danmark vid kl. 11 anmält att de kommer att infinna sig på jobbet. SAS har velat få ett svar från all kabinpersonal om huruvida de är redo att jobba eller inte, även om de inte har ingått i den gruppen som strejkat.

– Vi är jätteglada över att så många tagit det beslutet och nu är det fullt fokus på att normalisera vår flygtrafik.

Befarar sämre villkor

Bakgrunden till konflikten är att SAS velat flytta 147 anställda till sitt dotterbolag, Cimber. Det skulle innebära ännu en försämring av arbetsvillkoren för de kabinanställda som redan har gått ned i lön och upp i arbetstid, sa Jakob Esposito.

Personalen skulle förflyttas till Cimber från och med 1. mars. Deras nuvarande kollektivavtal gäller fram till 2017, men de befarar att villkoren kommer att försämras när det ska omförhandlas, om de då är på dotterbolaget.

Planerna på att flytta personalen är kvar.

– Vi har hela tiden velat hitta en lösning för att det ska bli så bra som möjligt för de anställda och det står vi fast vid säger Malin Selander.

Enligt Jakob Esposito är konflikten dock inte avslutad bara för att personalen återgår till jobbet.

– De kommer att fortsätta kampen i Cimber. SAS har målat in sig i ett hörn, säger han till Jyllands-Posten.

Under dagen har 50 flyg till och från Köpenhamn ställts in på grund av strejken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.