SAS flyger till Turkiet igen. Foto: TT

SAS återupptar flyg till Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Händelserna i Turkiet fortsätter att påverka svenska resenärer. Resor med charterbolagen Ving, Fritidsresor och Apollo till är inställda under dagen. Men SAS har börjat flyga till landet igen. Samtidigt lättar UD på sin avrådan från att resa till landet.

UD väljer nu att ändra sina reseråd vad gäller resor till Turkiet. Tills vidare avråder departementet från icke-nödvändiga resor till Istanbul och Ankara, samt provinser i sydöstra Turkiet. UD:s avrådan gäller därmed inte längre resor till den turkiska solkusten, eller transitflyg via turkiska flygplatser.

SAS flyger

SAS har nu börjat flyga till landet igen. Det rör sig om en flight från Oslo och en från Köpenhamn som båda går till Gazipasa.

– Vi flyger som vanligt nu, lite baserat på hur situationen utvecklar sig. Vi har flugit ner med tomma plan och hämtat passagerare tidigare. Och de passagerare som önskar tar vi också med oss ned, säger Karin Nyman på SAS, till TT.

Resenärer som bokat flyg, men som inte vill åka, har fri ombokning till den 23 juli.

– Den kommande veckan har våra passagerare möjighet att boka om sin biljett till ett senare datum eller till en annan destination om de önskar. Det erbjuder vi utan extra kostnad, säger SAS presskontakt Cathrine Sandegren till SVT Nyheter.

Flera andra bolag flyger direkt till Turkiet, det går flighter både från Arlanda och Landvetter. Swedavia som driver tio flygplatser i Sverige uppger att alla direktflighter går som planerat under söndagen.

– Jag känner inte till att någon avgång är inställd just nu, säger pressinformatör Charlotte Periasamy till SVT Nyheter.

Inväntar besked

Resor med Ving till Turkiet är inställda under söndagen. I nuläget har man inte tagit något beslut angående måndagens resor, utan inväntar besked från Utrikesdepartementet.

– Vi kommer att veta mer under dagen, efter att ha haft en dialog med UD, säger Charlotte Hallenkreutz, presskommunikatör, till TT.

Ving erbjuder i nuläget fri om- eller avbokning för de resenärer med resor inbokade på måndag och tisdag.

UD avråder

Svenska utrikesdepartementet hade tidigare gått ut med en rekommendation efter händelserna i Turkiet där man tills vidare avråder från alla icke nödvändiga resor till landet.

Mot bakgrund av det har charterbolagen Ving, Fritidsresor och Apollo ställt in helgens resor till Turkiet. Däremot påverkas inte hemresorna för resenärer som befinner sig i Turkiet, utan dessa flyg ska gå enligt plan.

På Fritidsresor kommer omkring 700 resenärer att flygas hem under helgen.

– Efter att vi har genomfört söndagens flygningar kommer vi att ha ungefär 1.000 resenärer på plats i Turkiet, säger Mathias Bergendahl, presskommunikatör.

Tar beslut kontinuerligt

Många oroliga resenärer har hört av sig med frågor om sina resor. Bergendahl uppger att man tills vidare förhåller sig till UD:s rekommendation.

– I nuläget avvaktar vi. Samtidigt kommer vi att ta kontinuerliga beslut och så fort de besluten tas, och nå ut till våra kunder via sms.

Även Apollo uppger att man inväntar nya besked från UD, innan bolaget beslutar om när man ska börja flyga till Turkiet igen.

Apollo har inga avgångar till Turkiet på måndag eller på tisdag. Fritidsresor flyger ner till Turkiet först på tisdag igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.