SAS-strejken gör det rörigt på Kastrup. Foto: TT

I dag går tidsfristen ut

Uppdaterad
Publicerad

SAS kabinpersonal måste vara tillbaka i tjänst klockan 12.00 på måndagen, annars förlorar de jobbet.

– Gör de inte det, tolkar vi som att de avslutar sin tjänst, säger Malin Selander, presschef på SAS.

Under helgen har SAS kabinpersonal i Köpenhamn strejkat, vilket gjort att ett 70-tal avgångar påverkas, främst från den danska huvudstaden.

Strejken är olovlig och Arbetsdomstolen i Danmark har uppmanat de strejkande att återvända till sina arbeten. Utan effekt.

SAS har därefter skickat ut ett mejl där de anställda uppmanas att svara att de kommer att gå tillbaka till sitt arbete. Senast klockan 12 idag, måndag, måste de bekräfta att de kommer att jobba enligt sitt schema.

”Om du mot förmodan inte bekräftar detta så kan du förvänta dig att din anställning vid SAS kommer anses som att ha upphört”, skriver flygbolaget i mejlet.

”Ohållbar situation”

Malin Selander, presschef på SAS, försvarar det drastiska mejlet.

– Beslutet från arbetsdomstolen har inte följts. Det är helt oacceptabelt för oss och en ohållbar situation. Därför kände vi att vi behövde ta till extraordinära medel.

Kabinpersonalen har gått ut i strejk för att protestera mot att SAS ska överföra 147 anställda till sitt dotterbolag, Cimber.

Personalen menar att överflyttningen kommer innebära sämre villkor.

Strejken är olovlig eftersom de strejkande för tillfället har ett gällande kollektivavtal. De kabinanställdas fackförbund säger sig förstå de anställda men kan inte stödja en strejk som saknar tillstånd.

De strejkande kommer att träffas under måndagsmorgonen och bestämma hur de ska förhålla sig till uppmaningen från SAS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.